7 yaşındaki Mihraç Miroğlu'nun zırhlı aracın çarpması sonucunda katledilmesine tepki gösteren bölge baroları, etkin ve adil bir soruşturmasının yürütülmesini istedi.

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde iki gün önce bisikletiyle evinin yakınında oynayan 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu zırhlı aracın çarpması sonucu katledildi. Mihraç Miroğlu'nun katledilmesine ilişkin aralarında Diyarbakır, Van, Urfa ve Şırnak Barolarının da olduğu 14 baro ortak açıklama yayımladı. 

Yapılan ortak açıklamada, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD),Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki zırhlı araç çarpmalarına ilişkin 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre; son 10 yılda 16'sı çocuk 36 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi de yaralandı. Açıklama, bu durumun zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişilerin öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri almadıklarını ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni de göstermediklerinin ortaya konduğunun belirtilerek, "Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir. Yaşam hakkını korumak devletin temel yükümlülüğüdür. Mihraç Miroğlu evinin önünde, kendi sokağında ve kendi yaşam alanında yaşam hakkını korumakla yükümlü kamu görevlilerinin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu ölmüştür. Devletin güvenlik amacıyla zırhlı araçları yaşam alanlarında yaygın kullanımı, başta çocuklar olmak üzere yasam hakki ihlallerine sebebiyet vermektedir" denildi. 

ADİL SORUŞTURMA VURGUSU

Açıklamanın devamında, faili kolluk olan dosyalarda etkin bir soruşturmanın yürütülemediği ifade edilerek, "Çoğu zaman zırhlı araçları kullanmaya ehil olmayan, buna ilişkin herhangi bir eğitim almamış olan personellerin 'güvenlik gerekçesi' adı altında tonlarca ağırlıktaki araçları kullanmak için görevlendirilmesi yaşam hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır. Zırhlı araçların çarpması neticesinde meydana gelen onlarca çocuk ve yetişkin ölümünde etkin ve adil bir soruşturmanın yapılmamasına ilişkin her ihlal, bir sonrakine davetiye çıkaracaktır. "Hukukun üstünlüğü ilkesi" gereği yargı, failler kim olursa olsun mağdurların adalet duygusunu karşılamalı ve pratiğiyle benzer ihlallerin gerçekleşmemesi için caydırıcı gücünü hissettirebilmelidir" ifadeleri kullanıldı.  

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Aileye başsağlığı diliyoruz. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun zırhlı araçlarının neden olduğu kazalarla ilgili elit komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor, Mihraç Miroğlu'nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Açıklamada imzası olan barolar şöyle: “Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Bingöl Barosu, Batman Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu."