Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “Kobani soruşturması” ile ilgili hazırladığı ikinci iddianameye dair tartışmalar sürüyor.

Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın olduğu 108 siyasetçi için rekor cezalar istendiği iddianamenin sadece 6-8 Ekim 2014’te yaşanan olayları kapsamaması akıllarda soru işareti bırakıyor.

HDP’Lİ SİYASETÇİLERİN TÜM FAALİYETLERİNİ KAPSIYOR

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sadece 6-8 Ekim’de yaşanan olaylar yok.

HDP’de siyaset yürüten siyasetçilerin yaptığı açıklamalar, katıldıkları etkinlikler, basına verdikleri demeçler ve sosyal medya paylaşımları iddianamede yer aldı.

13 YIL ÖNCE YAPILAN KONUŞMA KOBANİ İDDİANAMESİNDE

HDP’li siyasetçilere yönelik hazırlanan iddianamenin kapsamı oldukça geniş. İddianameye konu olan olayların tarihi 2014 yılı ancak delil olarak sunulan konuşmalar daha eski.

Konuşmaların çoğu 2012, 2013 ve 2014 olsa da iddianameye delil olarak konulan en eski konuşma, eski HDP Milletvekili İbrahim Binici’ye ait.

Bir video kaydından çözümü yapıldığı belirtilen konuşmanın 2007 yılında, Newroz etkinliğinde yapıldığı notu düşüldü. Söz konusu konuşmanın HDP’nin kuruluşundan 6 yıl, Kobani olaylarından ise 8 yıl önce yapıldığı görülüyor.

2020 TARİHLİ BARIŞ ÇAKAN PAYLAŞIMI SUÇ SAYILDI

İddianameye delil olarak konulan bilgiler sadece konuşmalardan oluşmuyor. Sosyal medya paylaşımları da iddianameye girdi. Bu paylaşımlar sadece olayların yaşandığı döneme değil, yakın tarihe de ait.

Bunlardan biri Alp Altınörs’ün 1 Haziran 2020 tarihinde yaptığı, Ankara’da bıçaklanarak öldürülen Barış Çakan ile ilgili paylaşım. Barış Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için bıçaklandığı iddia edilmiş, daha sonra bu iddia yalanlanmıştı.

İddianamede Altınörs’e “Twitter hesabı üzerinden “#BarışÇakan” Hashtag'ini paylaşarak, Barış Çakan’ın ölümü üzerinden algı yapmaya çalıştığı, bu şekilde halkı kin ve düşmanlığa sevk edici tutum içerisinde bulunulduğu” suçlaması yöneltildi. ALTAN

TAN’IN AYDINLIK GAZETESİNE VERDİĞİ DEMEÇ İDDİANAMEDE

Dosyanın şüphelisi olan eski HDP milletvekili Altan Tan’ın Aydınlık Gazetesine verdiği “HDP-PKK ilişkisi gizli saklı bir mevzu değil. Bunu devekuşu gibi kafayı toprağa gömerek gizlemeye çalışmak beyhude” demeci de iddianamede yer aldı.

İddianamede Altan Tan ve Ayhan Bilgen’in gözaltı ve tutuklama işlemlerinden sonraki süreçte yaptıkları açıklamalar hatırlatıldı. Bu açıklamalar bir bütün olarak ele alındığında, HDP içerisinde siyaset yapan şahıs-şahısların örgüt güdümünde faaliyet gösterdiğinin anlaşıldığı iddiası yer aldı.

KUTLANMAYAN NEWROZ ÇAĞRISI

HDP’nin tüm eylem ve etkinlik çağrıları ile açıklamalarının yer aldığı iddianamede bulunan bir başka çağrı da 2020 Newroz çağrısı. 2020 Newroz etkinliği Coronavirus salgını nedeniyle iptal edilmişti.

HDP de etkinliğin açık alanda yapılmayacağını açıklayarak, vatandaşları evlerinin pencere ve balkonlarından kutlama yapmaya davet etmişti. HDP’nin Newroz öncesi 17 Mart’ta yaptığı bu çağrı iddianamede yer almış oldu.