Siirt Kurtalan'a bağlı Ergüven (Bêlêk) köyüne bağlı Çeltikbaş Mezrası 1990’lı yıllarda askerler tarafından boşaltılmış, köyden zorla göç edenler Batman merkez ve çevre illere yerleşti.

2000'lerin başında, Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında köyleri boşaltılanların zararlarının tanzimi için çıkarılan yasadan yararlananlar 2003-2004 yıllarında geri döndü.

Remzi Budancir'in Artı Gerçek'te yer alan haberi şöyle: 

1990’LARIN İZİ SİLİNMEDİ
 
Döndükleri köyleri yakılmış, evler ise yıkılmıştı. Tüm evler harabeydi. Gençler kentte kalmayı tercih eti, köylerine geri dönenlerin neredeyse tümü yaşlıydı. 7-8 aile, devletten aldıkları tazminatla evlerini onardı, yaşamlarını tekrar kurdu. Köyde birkaç ev onarılsa da, 1990’lı yılların acı tablosu hiç silinmedi. Tek katlı evlerin yıkık görüntüsü, viraneye dönen taş evler olduğu gibi duruyor. 
 
KAPILARI KIRILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
 
1990’lı yılların tanığı olan Çeltikbaş sakinleri, dün sabah köylerine Jandarmanın baskını ile uyandı. Evlerinde olanları gözaltına aldı. Evde olmayıp Batman merkezdeki evlerinde olanların kapılarını kırarak evlerinde arama yaptı. Operasyon sadece köyde değil, Batman merkezde de oldu. Çeltikbaş nüfusuna kayıtlı olanlardan 20 kişinin adresleri basıldı. Hem köyde, hem de Batman merkezde evleri basılanlardan 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yaşları 40 ile 90 arası.
 
VALİLİK OPERASYONU, “ÖRGÜTE YARDIM EDENLERİN ÖNLENMESİ” OLARAK DUYURDU
 
Siirt Valiliği, köylülerin gözaltına alınmasının, "Terör örgütüne yardım eden şahısların faaliyetlerinin deşifre edilerek engellenmesine yönelik" olduğunu söyledi. Valiliğin açıklamasında göre, operasyon Siirt İl jandarma Komutanlığı tarafından yapılan istihbarı çalışmalar sonucunda başlatılmış. Köyde ve Batman merkezde 25 adrese eş zamanlı operasyon düzenlediğini belirten Valilik, 13 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
 
AV TÜFEĞİ, DÜRBÜN, BİLEKLİK, CEP TEELEFONU VE SİM KART 
 
Valiliğin açıklamasında, gözaltına alınanların üzerinde ele geçirilen malzemeler de yer aldı. Sıralanan malzemeler arasında ne bomba, ne de örgütün kullanabileceği otomatik silah ne de örgütsel doküman vardı. Çoğu yaşlı olan 13 kişiden alınan 12 cep telefonu, 11 sim kart, her köyde bulunabilecek av tüfeklerinden 2 tane, bir adet dürbün ele geçirilen malzemeler arasında sıralandı. Birisinde bulunan yeşil sarı kırmızı renkli bileklik ve şal, “Terör örgütünü simgeleyen renklerde flama ve bileklik” olarak belirtildi. Diğer malzemeler ise kart okuyucu, CD, kitap olarak sıralandı.
 
KÖYÜN TÜM ERKEKLERİ GÖZALTINDA
 
Gözaltında alınanlardan İzzet Yoksul’un oğlu Mehmet Emin Yoksul,  Artı Gerçek’e konuştu. Köylerinin 1994’te boşaltıldığını, 2004’te de geri dönüşlerin olduğunu anlatan Yoksul, köyün tümünün geri dönmediğini, sadece 7-8 evin geri döndüğünü söyledi. Operasyon sırasında bazı evlerden 2 kişinin gözaltına alındığını anlatan Yoksul, “Suçlama hala yok. Bölgede ne bir çatışma, ne de bir olay oldu. Bunlar birbirleri ile kavga etmemişler. Başkasının bir şeyine tenezzül etmemişler. Zaten az ev vardı köyde. Evde bulduklarının hepsini götürdüler. Sadece yaşlı kadınlar kaldı köyde” diye anlattı. 
 
YAŞLARI 40 İLE 90 ARASI
 
Babasının 80 yaşının üzerinde olduğunu ifade eden Yoksul, “Gözaltına alınanların hepsi yaşlı… Mehmet Vural 85, Hüseyin Vural 87, Ramazan Vural 75, Azaddin Balık 72, babam 90 yaşında. Şemsettin Balık 40, Ata Çelik 45, Dikkan Vural 45, Halil Vural 40, Vafattin Vural 50 yaşlarında. Toplam 13 kişi gözaltına alınmış. 90 yaşındaki annemi neden gözaltına almadılar şaşırdım. Neden gözaltına alındıklarını bilmiyoruz. Sadece ‘terörden’ dolayı gözaltına alındıkları söyledi. Bildiğimiz tek şey bu” diye konuştu.
 
GÖZALTINA ALINANLARDAN BİRİ FİZİKSEL ENGELLİ
 
Haberi alır almaz Tilo’ya gittiklerini anlatan Yoksul,  akşama kadar Emniyetin önünde beklediklerini, bir gelişme olmaması üzerine evlerine geri döndüklerini söyledi. Gözaltında alınanlar arasında engelli birisinin de olduğunu anlatan Yoksul, “50 yaşında olan Vafattin Vural zaten fiziksel engelli. Bir iğneden dolayı engelli oldu. Raporu da var. Bu adam kendi ihtiyaçlarını dahi gideremiyor. Neden gözaltına alınmış anlamış değilim” dedi.
 
İFADELERİ ALINMAYAN 13 KİŞİDEN 9’U JANDARMADA, 4’Ü EMNİYETTE

Gözaltında olan 13 kişi ile görüşen avukat Osman Sönmez, ifadelerinin henüz alınmadığını söyledi. Dosyada gizlik kararı olduğu ve ifadelerinin alınmamasından dolayı suçlamayı bilmediklerini anlatan Sönmez,  şunları söyledi: 

“9 kişi Siirt Jandarma İl Komutanlığı'nda, 4 kişi ise Tilo Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Her iki grupla da görüştüm. Neden gözaltına alındıklarını bilmiyorlar. Daha ifadeleri alınmamış. Dosyada gizlilik kararı var. Görüştüklerimin arasında genç yok. Aralarında 80, 90 yaşında olanlar da var. ‘Örgüt’ kapsamında alındıkları söyleniyor, ama biz dahi neden alındıklarını bilmiyoruz.”  
  
Gözaltına alınanların ne ile suçlandıkları hala bilinmiyor. Gözaltında olanların neredeyse tümünün yaşlı olması, kaygıları arttırıyor.

Kaynak: artıgerçek.com