İçişleri Bakanlığı 2000’li yıllarda kısa adı MERNİS olan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ne geçti. Bu sisteme göre artık adres bildirimleri, muhtarlara değil, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne yani ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor ve adres bilgilerimiz sisteme entegre olan kurumlara bu havuzdan otomatik olarak düşüyor. Fakat Fatih’te ikamet eden bir vatandaşın yaşadıkları, bu sistemin güvenli olup olmadığı, sorusunu akla getirdi.

İstanbul Fatih’te yaşayan Osman Akyol adındaki vatandaş, ikamet ettiği adrese bir bankadan Ömer Faruk Gündem adına düzenlenmiş borç ihbarnameleri gelmeye başlayınca ilgili bankanın (Türkiye İş Bankası) Fındıkzade şubesinin yolunu tuttu. İtirazı üzerine banka yetkilileri kendisine, Ömer Faruk Gündem adlı kişinin de aynı adreste göründüğünü, adres bilgilerinin sistem üzerine otomatik olarak düştüğünü, manuel olarak müdahale yapamayacaklarını, Fatih İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmasını söylediler.

Bu defa Fatih İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran Osman Akyol, Ömer Faruk Gündem adlı tanımadığı kişinin kaydının Emniyet’ten gelen bir yazıya (rapora) dayanarak kendi oturmakta olduğu eve yapıldığını öğrendi.

Osman Akyol, ne sebeple olursa olsun, rızası alınmadan bir başkasının kendi oturduğu eve nüfus kaydının yapılabiliyor olmasının MERNİS sisteminin güvenliği açısından kuşku doğurduğunu belirtiyor.

“12 yıldır burada oturuyorum. Kendi evimizde karım, ben ve kızım, toplam üç kişiyiz. Bizim adresimize kaydını yaptıran Ömer Faruk Gündem adlı kişiyi hiç tanımıyoruz. Emniyet’ten yazı getirip benim üstüme kaydını yaptırmış. Nüfus müdürlüğüne durumun düzeltilmesi için dilekçe verdim, sonucunu bekliyorum” diyen Osman Akyol şöyle devam ediyor: “Seçimlerde hile olduğu, sahte seçmen kayıtları yapıldığı yönünde iddiaların olduğu bir ülkede bu yaşananlar kuşkularımızı büyütüyor.” (Demokrat Haber)