HDP İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 12 HDP'linin yargılandığı davada savcı esas hakkında mütalaasını sundu. Savcı, 12 siyasetçinin "Örgüt propagandası" ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla toplamda 270 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul eski İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 12 partilinin yargılandığı davanın 6'ncı duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuklu bulunan Doğan Erbaş ve Kasım Oba hazır bulundu. Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nden (ÖHP) avukatların da katıldığı duruşmayı çok sayıda kişi ile HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu izledi.
 
'12 EYLÜL ZİHNİYETİNİN DEĞİŞMEDİĞİNİN KANITI'
 
Duruşma, Erbaş'ın söz alması ile başladı. Erbaş, yargılamanın başladığı günden bu yana mahkeme heyetinin dört kez değiştiğini hatırlattı.  21 aydır tutuklu olduğunu belirten Erbaş, "Benzer delillerle yargılama yapılan dosyaları biliyorum. Bu dosyalarda bu kadar uzun tutukluluğa çok az rastladım. CMK'de tutuklama koşulları, içtihat kararları var. Benim tutuklu olarak yargılamamın hiçbir hukuki koşulu yok. Yargının içine düştüğü durum, keyfilik ve eleştiri konusudur" dedi. Tutukluluğunun adil yargılamaya yüzde 100 aykırı olduğunu dile getiren Erbaş, söz konusu yargılamada suçlamaların HDP veya muhalif her hangi bir parti ve yöneticisi olduğunda işlerin değiştiğini vurguladı. Erbaş, 12 Eylül'ün yıldönümü olduğunu belirterek, "Bugün tutuklu olmamız 12 Eylül zihniyetinin değişmediğinin göstergesidir" ifadesinde bulundu. 
 
Avukat Baran Doğan, dosyanın siyasi saikle açıldığını belirterek, çıkacak sonucunda siyasi olacağını söyledi. Daha sonra söz alan avukatlar ise, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.  
 
EŞ GENEL BAŞKANLARININ TUTUKLANMASINI PROTESTO ETMEK SUÇ SAYILDI
 
Savcı ise esasa dair verdiği mütalaasında 12 HDP'linin "Örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 270 yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Savcı, mütalaasında siyasetçilerin cezalandırılmalarına  gerekçe olarak, Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) ait belediyelere kayyum atanması ve partilerinin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerin tutuklanmasının protesto ile Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının protesto edilmesi gibi eylemlere katılmaları, sosyal medya paylaşımlarını gösterdi. 

Savcının mütalaası ardından söz alan avukatlar, mahkeme heyetinin geçici heyet olduğunu, mütalaaya karşı esas savunmalarını bir sonraki celse yapacaklarını dile getirdi. 

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Erbaş ve Oba'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 18 Ekim tarihine erteledi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı