12 Eylül darbesinde işkence gören kişiler, bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgeliyor. Anayasa referandumuyla darbeciler hakkında dava açma hakkı kazanan binlerce kişiden 20’si, 31 yıl önce gördükleri işkenceleri belgeledi.

ORDUNUN ülke yönetimine el koyduğu 12 Eylül 1980 darbesinde tutuklanarak işkence gördüklerini belirten kişilerin bu durumu belgeleniyor. Geçen yıl yapılan referandumla ‘darbecilerin yargılanmasının’ önü açıldıktan sonra, cezaevinde işkence gören binlerce kişiden yüzlercesi savcılıklara başvurmuştu. Mağdurların başvurularını tek tek değerlendiren savcılık, onların bedenlerinde taşıdığı işkence izlerini tespit ettiriyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı şu ana kadar 20’e yakın mağduru İstanbul Adli Tıp Kurumu’na göndererek, yaşadıkları travma ile vücutlarındaki işkence izlerini belgeletti.

Askeri darbeden sonra kaldıkları Diyarbakır Cezaevi’nde işkence gören 5 bine yakın mağdurdan bini, darbecilerin yargılanması için savcılığa başvurdu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, başvuruda bulunan mağdurları tek tek çağırarak yaşadıklarını dinliyor. Savcılar, mağdurların anlattıklarını bütün detaylarıyla kaydediyor, verdikleri isimler hakkında çalışma yürütüyor. Geçen yıl başvuruları almaya başlayan savcılığın işkence yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunma çalışmasının devam ettiği öğrenildi.

AMAÇ YAŞANANLARI KANITLAMAK

Diyarbakır’da bir araya gelen darbe mağdurları, 78’liler Derneği Diyarbakır Şubesi'nde bir açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Gani Alkan, şu ana kadar binden fazla kişinin savcılara başvuru yaptığını, başvurması gereken 4 bine yakın mağdurun daha olduğunu kaydetti. Ellerinde bilgi, belge olan ya da darbe döneminde cezaevinde çalışan herkesin savcıya başvurmaları çağrısında bulunan Alkan, insanlık dışı muameleye imza atanların, bunun hesabını vermesi gerektiğini kaydetti. “12 Eylül darbesini yapanlar ve onları destekleyenler bu suçların failleridir” diyen Alkan, amaçlarının cezaevinde yaşananları bütün boyutlarıyla gözler önüne sermek olduğunu kaydetti. (Sondakika.com)