12 Eyül askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ile kuvvet komutanlarının oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi tarafından Başbakan olarak atanan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Bülent Ulusu hayatını kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Bülent Ulusu, 12 Eylül darbesinin yapıldığı 1980 yılından sonra yaklaşık üç yıl Türkiye’nin 18’inci başbakanı olarak görevde kaldı.

BÜLENT ULUSU

Ulusu 1 Mayıs 1940 tarihinde girdiği Deniz Harp Okulu’ndan 15 Ekim 1941 tarihinde Asteğmen rütbesi ile mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından, muhriplerde branş subaylığı, bölüm amirliği ve çeşitli karargâh görevlerinde bulundu. 1955 yılında Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu.

Daha sonra sırasıyla TCG Gaziantep Komutanlığı, çeşitli karargah görevleri ve II. Muharip Filotilla Komodorluğu görevlerinde bulundu.

1964 yılında Tuğamiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Deniz Kuvvetleri Harekat Daire Başkanlığı, Mayın Filosu Komutan Vekilliği görevlerinde bulundu

1967 yılında Tümamiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Harp Filosu Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1970 yılında Koramiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Donanma Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1974 yılında Oramiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Yüksek Askeri Şura üyeliği, Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. 1977-1980 yılları arasında Deniz kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.

1980 yılının Ağustos ayında emekli oldu.

12 Eylül Darbesinden önce 11 Temmuz günü yapılması planlanan Bayrak Harekâtı’nın ertelenmesi nedeniyle askeri müdahaleyi yapan kadro arasında yer alamadı.

12 Eylül 1980 Askeri darbesinden sonra Millî Güvenlik Konseyi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Yeniden serbest seçimlerin yapıldığı 1983 yılına değin Başbakanlık yaptı.

XVII. Dönem (1983-1987) İstanbul Milletvekilliği yaptı. Yeditepe Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliği yaptı.

Ulusu evli ve bir çocuk babasıydı.