İSTANBUL- Kayıp yakınları, Galatasaray Meydanı'nda 367. oturma eylemini gerçekleştirdi. Cumartesi Anneleri, 1 Nisan 1996 tarihinde kaybedilen Talat Türkoğlu'nun dosyasını açıkladı. Meydanda oturma eylemini gerçekleştiren aileler, Ankara'da başlayan 12 Eylül davasına dikkat çekerek, sadece iki generalin yargılanmasının yetmediğini, tüm sorumluların gerçek anlamda yargılanması gerektiğini söyledi.

 

Gözaltında işkenceyle öldürülen ağabeyi Cemil Kırbayır adına davaya müdahillik başvurusunu yapan Mikail Kırbayır, "Bu coğrafyanın anaları mücadelecidir, hesap sorandır" diyerek konuşmasına başladı. Kırbayır, şöyle konuştu: "Biz analarımızın adına müdahillik başvurusu yaptık. Ama orada sadece iki generali göstermelik olarak yargılıyorlar. 12 Eylül'ün tüm sorumlularıyla birlikte 'işkence yoktur' diyen doktoru, soruşturma açmayan savcısı, valisi, dönemin bakanları yargılanmadığı sürece; faili meçhullerin, kayıpların sorumluları açığa çıkarılıp gerçek anlamda yargılanmadığı süreci, biz bu 12 Eylül yargılamasına yargılama demeyeceğiz."

 

12 Eylül darbesinden sonra kardeşi Nurettin Yedigöl'ü kaybeden Muzaffer Yedigöl de, “O dönemin bütün failleri yargılansın ki, biz de bu ülkenin vatandaşı olduğumuzu hissedelim. Sadece Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya yetmez. Mehmet Ağar var, Nevzat Ayaz var, diğer tüm işkenceciler var. Onları da yargılayın ki, bu ülkede adalet var diyebilelim. Tüm kayıpların mezarını bulana kadar hesaplaşmamız sürecek" diye konuştu.

 

'90 YAŞINA GELDİKLERİNDE Mİ YARGILAYACAKSINIZ'

Bugünkü Cumartesi eyleminde, 1 Nisan 1996'da Edirne'de kaybedilen Talat Türkoğlu'nun dosyası açıklandı. Türkoğlu'nun yakını Müsibe Türkoğlu, "Talat’ın annesinin gözleri açık gitti. O, oğlunun en azından mezarını bulana kadar umutla yaşadı, ama olmadı. Katillerin, sorumluların yargılanması için 90 yaşına gelmeleri mi beklenecek" diye sordu.

 

Talat Türkoğlu'nun avukatı Gülizar Tuncer de, Talat Türkoğlu'nun devrimci olduğunu ve bu nedenle kaybedildiğini anlattı.

 

'GERÇEKLERİ YARGILAMAMAKLA 12 EYLÜL'Ü SÜRDÜRÜYORSUNUZ'

Bugünkü oturma eyleminde kayıp yakınları adına basın açıklamasını okuyan sanatçı Nur Sürer, Berfo Kırbayır, Fatma Morsümbül, Elmas Eren, Zeycan Yedigöl, Cevriye Altunbaş, Zeynep Güney'in 12 Eylül'de kaybedilen oğullarını bu meydanda aradıklarını hatırlattı.

 

Sürer, anaların, "12 Eylül rejimi ve bu rejimin işlediği insanlık suçları yargılansın" talebinin karşılanmadığını söyledi. 10 yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti'nin 12 Eylül suçlarını açığı çıkarmada hiçbir adım atmadığına dikkat çeken Sürer, "Siyasetçiler, akademisyenler, öğrenciler, sendikacılar, gazeteciler, çocuklarla dolu hapishaneleriniz. Çocuklarımız F tipi hapishanelerinizde çürümeye terk ediliyor, ilköğretim çağındaki çocuklarımıza hapishanelerde tecavüz ediliyor. Zulüm politikalarınıza itiraz eden herkes, terörist sayılarak ağır hapis cezalarına çarptırılma tehlikesi ile karşı karşıya. 12 Eylül'le hesaplaştığınıza inanmamızı mı bekliyorsunuz" diye konuştu.

 

Nur Sürer, Talat Türkoğlu'nun faillerinin de tüm delillere rağmen bulunmadığını söyledi, JİTEM itirafçısı Kasım Açık'ın tüm detaylarıyla anlatmasına rağmen mezar yerinin bulunmadığını belirtti.

 

Sürer, "12 Eylül'ü yargılıyor olmakla böbürlenmeyin. Siz, 12 Eylül'ü farklı şekillerde ama aynı içerikte sürdürenlersiniz. Gözaltında kayıpların sorumlularını teşhir etmemek ve evrensel insan hakları hukuku normlarına uygun olarak yargılamamak, gözaltında kaybetmekle eştir, kaybetme suçunun devamıdır" şeklinde konuştu. (ETHA)