Diyarbakır Cezaevi'nde 1980-84 yılları arasında mahkumlara işkence yapanları araştıran 78'liler Girişimi, kötü muamelenin suçlusu oldukları iddiasıyla 22 kişinin isimlerini açıkladı. Aralarında Orgeneral Nurettin Ersin, Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Orgeneral Nejat Tümer, Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran'ın da bulunduğu listenin Adalet, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarından gelecek isimlerle artacağı belirtiliyor. Pek çoğu kod adı kullanan dönemin görevlilerinin kimliğinin belirlenmesinin ardından adli süreç başlayacak.

78'liler Girişimi, 12 Eylül darbecilerinin yaşattığı vahşetin simgesi olan Diyarbakır Cezaevi'nde meydana gelen olayları aydınlatmak amacıyla 3,5 yıl önce Diyarbakır Cezaevini Araştırma Komisyonu'nu kurdu. 481 mahkûmla görüşen komisyon, 8 bin 500 sayfalık görüşme çözümleri, 800 saatlik görüntülü çekimi hazırladı. Komisyon çalışmaları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen 950 suç duyurusu dilekçelerini de gündemine aldı. Komisyon, o dönemde cezaevinde işkence görenlerin verdiği isimler ve kendi araştırmaları sonucun da 22 görevlinin isimlerini belirledi. Adalet Bakanlığı'nın da o dönemde görevli olan 120 kişinin ismini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarından ise henüz isim listesi gelmediği belirtildi.

78'liler Girişimi'nin işkencede yer aldıkları ve Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların mimarı oldukları iddiasıyla açıkladığı isimler şöyle:

Orgeneral Kenan Evren

Orgeneral Kemal Yamak

Orgeneral Nurettin Ersin

Orgeneral Tahsin Şahinkaya

Orgeneral Nejat Tümer

Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran (Cezaevi İç Güvenlik Amiri)

Ali Osman Aydın

Başçavuş Mevlüt (Cezaevi iç Güvenlik Amiri)

Yüzbaşı Abdurrahman Kahraman (Cezaevi iç Güvenlik Amiri)

Binbaşı Lütfi Bayar (Cezaevi Müdürü)

Binbaşı Birol Şen (Cezaevi Müdürü)

Hakim Binbaşı Ahmet Beyazıt (7. Kol. Adli Müşaviri)

Hakim Yüzbaşı Turgut Anbol (7. Kol Adli Müşaviri, ardından Genelkurmay Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı)

Hakim Binbaşı Emrullah Kaya (Mahkeme Başkanı, Ankara'da avukat)

Askeri Savcı Bülent Cahit Aydoğan

Askeri Savcı Yüzbaşı Turgay Çağlar (Daha sonra Kıdemli Hakim Albay)

Hakim Yüzbaşı Oktay Yüksel

Sivil Hakim Niyazi Erdoğan

Hakim Binbaşı Kamil Kavi (Mahkeme Başkanı)

Hakim Nihat Beyhan Özyurt

Hakim Yüzbaşı Celalettin Çelik.

Doktor Orhan Özcanlı

ZAMAN