12 Eylül 2010 Referandumu’nun üzerinden 15 ay geçmiş olmasına rağmen 12 Eylül Darbesi sorumlularının yargılanması ile ilgili soruşturma halen tamamlanamadı.

 

Yargılamayı önleyen anayasa hükmünün kaldırılmasını ardından  birçok kişi ve kurum, darbeciler hakkında “Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak vb” nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Yetki ve görev tartışmaları sonucunda Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2011/646 soruşturma sayılı dosya ile  darbeciler hakkında 'Anayasal düzeni ihlal etmek ve insanlığa karşı suç işlemek'ten soruşturmaya başlandı. Soruşturma halen Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından yürütülmekte.

 

Konunun takipçisi olduklarını belirten Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali CANGI, “Anayasa değişikliğinden bu yana 15 ay geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın bir türlü sonuçlanmamış olması manidardır. Edindiğimiz bilgilere göre, soruşturmayı yürüten savcıya başka başka dosyalar verilmekte, oluşan iş yoğunluğu nedeniyle 12 Eylül soruşturmasının sonuçlandırılması gecikmektedir” dedi.

 

“12 Eylül davası vakit geçirilmeden açılmalıdır” diyen Cangı, gözaltında yok edilenlerin, işkencede yaşamını yitirenlerin, yargısız infaz edilenlerin, 31 yıldır ülkeyi açık cezaevine çeviren, baskıcı bir zihniyeti topluma layık görenlerden soracağı hesabı olduğunu söyledi. Cangı, özgürlükçü, eşitlikçi, barışçı, demokratik Türkiye’yi kurmanın ilk adımlarından birinin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması olduğunu belirtti.

 

12 Eylül davasının bir an önce açılması için HSYK’ya ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na çağrıda bulunan EDP üyeleri; “12 Eylül soruşturması tamamlanana kadar soruşturmayı yürüten savcıya başka iş vermeyin. “ dedi.

 

EDP İzmir İl Başkanı Cangı, 12 Eylül faşist darbesinin toplumda açmış olduğu tahribatın hesabının sorulması için tüm yurttaşlara, darbe döneminde işlenen suçlara ilişkin bilgi ve belgeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı (CMK 250.madde ile görevli) 2011/646 soruşturma sayılı dosyaya  iletmeleri çağrısında bulundu.

 

Cangı, EDP olarak, 12 Eylülün hesabının sorulmasının hukuken ve siyaseten takipçisi olduklarını, adalet isteklerini ısrarla dile getirmeyi sürdüreceklerini ve darbecilerin peşini bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.