ANKARA- 12 Eylül'ün darbeci generalleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 7. duruşmasında sanık sandalyeleri yine boş kaldı. Duruşmaya, sanık avukatları ile müdahil avukatların yanı sıra, 32. yıl önce bugün Davutpaşa Kışlası'nda öldürülen ve 12 Eylül'ün ilk cinayeti olan İrfan Çelik'in eşi Mukaddes Erdoğdu Çelik, Cemil Kırbayır'ın kardeşleri Mikail ve Fatma Kırbayır, Ali Aktaş'ın annesi Ganime Aktaş, Necati Vardar'ın kardeşi Serdar Vardar, Erdoğan Yazgan'ın kardeşi Sabire Yazgan da katıldı.

Avukat Arif Ali Cangı, Kenan Evren'in Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilmediğini söyledi, 10 profesörün GATA'ya giderek Evren'i ziyaret ederek rapor hazırladığını belirtti. Avukat Cangı, raporun usulsüz olduğuna dikkat çekti. Bu raporun avukatları ve kamuoyunu tatmin etmediğini ifade eden Cangı, bilimsel bir rapor hazırlanacağına inançları olmadığı için yeni bir rapor talebinde bulunmadıklarını dile getirdi. Cangı, tarihe not düşülmesi açısından bu itirazı dile getirdiklerini söyledi.

Avukat Kazım Genç, Kenan Evren'e Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildiğini hatırlatarak, böyle bir üniversiteden rapor istendiğini dikkat çekti.

Av. Fikret Babaoğlu, Evren ve Şahinkaya için "Bir zamanlar hikmetinden sual olunmayan generaller buraya gelip tarihle hesaplaşmıyor. Yazıklar olsun" dedi.

TELEKONFERANS İLE BAĞLANACAK
Duruşma sonunda mahkeme heyeti ara kararları açıkladı. Buna göre, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ifadeleri telekonferans yolu ile alınacak. Mahkeme heyeti, Evren ve Şahinkaya'nın bir yerde gerekli sistemin kurulması için Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20-21 ve 22 Kasım'da yapılacak. Gerekli sistem hazırlandığı durumda Evren ve Şahinkaya aynı ortamda bulunarak, telekonferans sistemi ile duruşmaya bağlanacak. Yanlarında naip hakim bulunacak. Mahkeme heyeti, sanıkların yanında müdahil avukat bulunması talebini reddetti. Müdahil avukatlar sorularını duruşma öncesi mahkeme heyetine iletecek. Heyetin seçtiği sorular naip hakim tarafından Evren ve Şahinkaya'ya yöneltilecek. Duruşma salonundan Evren ve Şahinkaya'ya soru yöneltilmeyecek.

MÜDAHİLLİKLERİ KABUL EDİLDİ
Heyet, LGBTT örgütü Pembe Üçgen Derneği'nin müdahillik talebini reddederken, Baki Batmaz, Hayri Erdoğan, Tahir Öğmen, İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost, Ali Aktaş'ın annesi Ganime Aktaş ve kardeşi Nursel Gezgin, Fikri Arıkan'ın ağabeyi Alaattin Arıkan'ın müdahillik talepleri ise kabul edildi.

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Avukat Ömer Kavili, "insanlık onuru işkenceyi yenecek" diye duvara slogan yazan lise öğrencileri tutuklanırken, Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanmadığına dikkat çekti. Kavili, avukatların çapraz sorgu yapamayacağına dikkat çekti. (ETHA)