12 Eylül askeri darbesiyle ilgili, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın görülmesine 4 Nisan 2012'de başlanacak.

İddianame ve ekleri üzerindeki incelemesini tamamlayan özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptını düzenledi ve duruşma gününü belirledi.

Evren ve Şahinkaya'nın ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Tamamını veya Bir Kısmını Değiştirmeye veya Ortadan Kaldırmaya ve Anayasa İle Teşekkül Etmiş Olan Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasına Engel Olmaya Cebren Teşebbüs Etmek'' suçlamasından'' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'' istemiyle yargılanacakları davanın ilk duruşması, 4 Nisan 2012'de saat 09.30'da başlayacak.

Duruşmaya, gerekli görüldüğü takdirde 5 ve 6 Nisan 2012'de de devam edilecek.

Mahkemesi, Evren ile Şahinkaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan tensip zaptında, ''sanıklar Evren ve Şahinkaya'ya atılı suçun yasada öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında, savunmalarının mahkemede alınması gerektiği'' belirtildi.

ZORLA GETİRİLECEKLER

Zabıtta, Evren ve Şahinkaya'ya, iddianamenin, duruşma gün ve saatini bildiren çağrı kağıdı ile birlikte tebliğ edilmesi, CMK'nın 176/2. maddesi uyarınca mazeretsiz olarak duruşmaya gelmediği takdirde ''zorla getirileceğine'' ilişkin şerhin çağrı kağıdına yazılmasına karar verildiği yer aldı.

Mahkeme, Evren ve Şahinkaya'nın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, yaş ve sağlık durumları ile ''ölçülülük ve orantılılık ilkeleri'' birlikte değerlendirilerek, CMK'nın 109/3 (a) maddesi uyarınca yurt dışına çıkmamaları için adli kontrol altına alınmalarını ve bu hususta cumhuriyet savcılığına müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

İddianamenin kabulü ile tensibin hazırlanması aşamasında davaya müdahale amaçlı olarak dilekçeler verildiği anımsatılan tensip zaptında, bu konudaki kararın duruşmada verilmesinin kararlaştırıldığı da iddianamede yer aldı.