Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen "GATA raporu yetmez, sanıklar tam teşekküllü hastaneden rapor almalı" görüşü doğrultusunda sanıklarla ilgili kararını verecek.

 

ANKARA- 12 Eylül darbesinin mimarlarından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında "darbe yapmak" suçundan açılan davaya, 11 Mayıs Cuma günü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.

 

Duruşmanın ana gündemi, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nın mahkemeye gönderdiği yanıt olacak. Mahkeme, duruşmalara katılmak istemeyen sanıkların gönderdiği GATA'dan alınan sağlık raporlarını, Ankara Adli Tıp Kurumu'na göndererek incelemesini talep etmişti. Adli Tıp Kurumu da mahkemeye gönderdiği yazıda raporların İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istemiş, bunun üzerine mahkeme Evren ve Şahinkaya'nın avukatları aracılığıyla sunduğu sağlık raporlarını İstanbul Adli Tıp Kurumu'na göndererek nihai kararın verilmesini talep etmişti.

 

Mahkemenin bu talebine yanıt geldi. Dosyaya giren yanıta göre, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, raporların eski olduğunun altını çizerek yakın tarihli rapor gönderilmesini istedi. Kurum ayrıca, GATA dışında tam teşekküllü bir hastaneden rapor alınırsa "daha iyi" olacağını vurguladı.

 

11 Mayıs'ta görülecek davada, mahkeme, ya sanıkları tam teşekküllü bir hastaneye sevk edecek ya da GATA'dan yeni sağlık raporu istenmesini sağlayacak.

 

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ ALINACAK

Mahkemenin bir diğer önemli gündemi de müdahillik talepleri olacak. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya müdahillik için yapılan bireysel başvurulardan sadece gözaltında işkence ile öldürülen Cemil Kırbayır ile Süleyman Cihan'ın ailesinin başvurularını kabul etmişti. Ayrıca darbe döneminde milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk, Hüseyin Doğan, Azimet Köylüoğlu, Şükrü Bütün, Nurettin Yılmaz ve Abdülgani Aşık'ın müdahillik taleplerini yerinde görmüştü.

 

Diğer kişisel başvuruları reddeden mahkeme, mağdurların "yeterli belge" ile başvurmaları durumunda müdahillik taleplerinin yeniden değerlendirileceğini açıklamıştı. 2. duruşmada, mahkeme yeni müdahillikleri dinleyecek.

 

'GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMEZSE SONUÇ İYİ OLMAZ'

12 Eylül davasına müdahilliği kabul edilen Süleyman Cihan'ın ağabeyi Ahmet Cihan, "Davanın sonucunu halk ve sokak belirleyecektir" dedi.

 

Ahmet Cihan şöyle konuştu: "İktidarlar sermayeyi temsil ediyor. AKP iktidarı da el değiştirmiş sermayenin temsilcisi. Ayrıca uluslararası bir sermayenin sözcüsü. Elbette bu kirliliği daha fazla sürdürme olanakları kalmadı. Daha da önemlisi, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması yönünde kamuoyunun talebi olduğu için, onları yargı önüne getirdi. İktidarın iyi niyetindense bizim nasıl bir sonuç beklediğimiz ve nasıl bir mücadele stratejisi izleyeceğimiz sonucu belirleyecektir. Biz eğer bu davaya müdahil olmazsak, halk gereken müdahilliği göstermezse, o durumda davadan çok fazla bir şey beklememek gerekiyor. Ancak biz müdahiller, demokrasi yaranına, halkın yararına bir sonuç çıkması için, bu davanın takipçisi olacağız. Sadece Milli Güvenlik Konseyi üyeleri değil. 12 Eylül'ün suç ortakları da yargılanmalı. Örneğin Süleyman Cihan dosyasında İstanbul Sıkıyönetim Komutanı, Emniyet 1. ve 2. şube müdürü, adli müşavir, savcı Erdoğan Savaşer, ölmüş olmalarına rağmen emniyet müdürü Şükrü Balcı ve adli tıp yetkilisi Şemsi Göl. Bunların mahkum edilmesi gerekiyor."

 

Mahkeme, kurumsal başvurularda darbe döneminde kapatılan CHP, MHP, DİSK ve Hak-İş ile TBMM ve Başbakanlığın taleplerini kabul etmişti. Mahkemenin, diğer kurumların başvurularına ilişkin 11 Mayıs'ta karar vermesi bekleniyor.

 

Geçtiğimiz duruşmada sanıklar salonda bulunmadığı için yasa gereği iddianamenin okunmasına geçilememişti. Mahkeme 2. duruşmada bu konuda kararını verecek. (ETHA)