Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) olağanüstü kongreye çağıran 12 baro, bu kararın reddi üzerine İstanbul’da toplandı. Toplantı sonunda açıklanan bildiride, “Hodri Meydan. Meydan Genel Kurul toplantısıdır. Genel Kurul’dan kaçmayın. Ya kanunu derhal uygulayın ya da istifa edin” denildi.

TBB Yönetim Kurulu’nun olağanüstü genel kurul çağrısını reddetmesinin ardından yol haritası belirlemek üzere Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van barolarının başkanları bugün İstanbul Barosu’nda bir araya geldi.

Toplantının ardından 12 baro adına ortak açıklaması İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yaptı.

‘KOLTUK HIRSINA DÖNÜŞTÜ’

TBB yönetiminin ret kararının hukuki dayanağı olmadığını belirten Durakoğlu, “Ülkemizdeki avukatların yüzde 72’sinin temsilcisi konumundaki baro yöneticileri olarak meslektaşlarımızın çok büyük çoğunluğunun olağanüstü genel kurula çağrımızı reddeden TBB kararının hukuksuz gerekçesiz ve dayanaksız olduğunu düşündüklerini biliyoruz. Biz de meslektaşlarımıza aynı düşüncedeyiz” dedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu da eleştiren Durakoğlu, “TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu iktidar ve güvenlik dili kullanmaya iten eksen kaymasının giderek koltuk hırsına dönüştüğü ve TBB’nin en yetkili karar organı Genel Kurul’da bu değişimi tartışmaya cesaret edemediğini tespit ediyoruz” diye konuştu.

‘YAPILMAYAN GENEL KURULU TÜM MESLEKTAŞLARIMIZA AÇIK OLARAK GERÇEKLEŞTİRİRİZ’

Olağanüstü genel kurul talebinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Durakoğlu, şunları söyledi:

“TBB’nin olağanüstü genel kurul kararı alarak hukuksuzluğu izale etmemesi halinde barolar birliğinin yapmadığı genel kurulu tüm delege ve meslektaşlarımıza açık bir şekilde gerçekleştirerek TBB Başkanı ve Genel Kurulunu hukuka aykırı eylem ve işlemlerini teşhir etmekte kararlıyız. Unutmamak gerekir ki TBB kişilerin değil baroların ve avukatlarındır. Bu nedenle TBB Başkanı tarafından korunmayan saygınlığı barolarımız tarafından korunacaktır. Barolarımızın bu duyarlılığı TBB’yi yeniden hukuk devleti demokrasi, insan hakları ve avukatların ortak menfaatleri paydasında birlik olmasını sağlamakla kalmayacak ait olduğu etkinlik noktasına yeniden taşınmasını sağlayacaktır.”

‘BİRLİK BAŞKANININ HODRİ MEYDAN ÇAĞRISINI KABUL EDİYORUZ’

Feyzioğlu’nun “1,5 sene sonra. Kendine güvenen hodri meydan gelir, aday olur, seçilebiliyorsa seçilir” sözlerini hatırlatan Durakoğlu, “Sayın Birlik Başkanı hodri meydan diyerek 2021 Genel Kurulunu adres olarak göstermişti. Türkiye’nin hukuka saygısız bir tutuma 2021 mayısına kadar tahammülü yoktur. Bu nedenle birlik başkanının hodri meydan çağrısını kabul ediyor ve biz de sesleniyoruz. Hodri meydan. Meydan Genel Kurul toplantısıdır. Genel Kurul’dan kaçmayın. Ya kanunu derhal uygulayın ya da istifa edin” ifadelerini kullandı.