İstanbul'da çok sayıda avukat hakkında açılan KCK davanın duruşmasına sayılı günler kalırken, bin 67 avukat, gazetelere verdikleri ilanda, "Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın" dedi.

 

İstanbul'da önümüzdeki günlerde önemli bir dava daha görülmeye başlanacak. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarına yönelik 22 Kasım 2011 tarihinde "KCK" adı altında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan 36'sı avukat biri gazeteci 43 tutuklu toplam 50 kişi hakkında açılan davanın duruşması 16 Temmuz'da İstanbul Adliyesi'ndeki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

 

Tutuklu avukatların serbest bırakılması için bin 67 avukatın imzasıyla "Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın" başlıklı ilan gazetelere verildi. Cumhuriyet, Özgür Gündem, Evrensel ve Birgün gazetelerinde ilan yayınlanırken, Radikal Gazetesi'nin metnin uzunluğu iddiasıyla, Habertürk'ün ise, ilanı yayınlamayacağını söylediği, Taraf Gazetesi'nin de henüz yanıt vermediği öğrenildi.

 

Bin 67 kişinin isimlerinin olduğu ilanda, "22 Kasım 2011 günü siyasi iktidarın güdümündeki Özel Yetkili Mahkemeler eliyle avukatlara yönelik tarihin en büyük saldırısı gerçekleştirilmiştir. 41 avukat hukuk dışı bir operasyonla gözaltına alınmış, 36'sı tutuklanmıştır. Avukatlara yönelik bu saldırı ile hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bu saldırı sonrası meslektaşlarımız hakkında açılan, savunmanın yargılandığı dava 16/17/18 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecektir. Biz aşağıda imzası bulunan bin 67 avukat 'Savunma hakkı'nın temel bir hak olduğuna inanıyor, savunma mesleğinin özgürlüğü ve bağımsızlığından yana olan meslektaşlarımızla birlikte haykırıyor ve diyoruz ki: Tutuklu meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Savunmanın bağımsızlığına ve özgülüğüne yönelik baskılar son bulmalıdır" denildi. (ANF)