10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler, katliamın 9'uncu ayında bir kez daha bombalı saldırının yaşandığı yer olan Gar Meydanı’nda anıldı. Anmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın katliama ilişkin hazırladığı iddianamenin katliamın üstünü örtmek üzere oluşturulduğu ifade edilerek tepki gösterildi.

Evrensel'in haberine göre; katliamın mağdurlarının avukatı Sevinç Hocalıoğlu, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianameyi, “Katliamı gerçekleştirenleri yargılamak üzere değil, aklamak üzere hazırlanmış bir iddianame” diye özetledi.

'İDDİANAMEDE TEK BİR KAMU GÖREVLİSİ YOK'

10 Ekim için hazırlanan katliam iddianamesinde tek bir kamu görevlisi yok. Kimleri yargılıyorlar?” diye soran Hocalıoğlu, iddianamede dava açılan 36 kişiden sadece 14'ünün “kasten öldürmek” suçundan yargılandığını belirtti. “Kasten öldürmek” suçundan yargılanan 14 kişiden 7'sinin de yakalanamadığına dikkat çeken Hocalıoğlu, “Katliamdan sorumlu tuttukları 22 kişiyi de yakalayamadılar. Yani biz hayali bir düşmanla savaşalım istiyorlar. Katliamı kimin gerçekleştirdiğini bilmeyelim istiyorlar” diye tepki gösterdi.

İddianame hazırlanmadan önce katliamın kilit isimlerinden Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun’un kendilerini patlattığının ileri sürüldüğünü ifade eden Hocalıoğlu, “Biz bunun da şüpheli olduğunu biliyoruz. 36 kişinin yargılandığı, 22 kişinin firari olduğu bu iddianame, adalete hizmet etmiyor. 10 Ekim Katliamı’nın sorumlularının yargılanmasına hizmet etmiyor” dedi.

'ŞİKAYETLERİMİZ İŞLEME DAHİ ALINMADI'

Hocalıoğlu, 10 Ekim Katliamı’nda sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını istediklerini şu sözlerle açıkladı: “Soruşturmayı yürüten savcılıkla görüştük. ‘Kamu görevlilerinin, siyasilerin bu katliamda sorumluluğu var’ dedik. Ancak birini dahi bu soruşturmaya dahil etmediler. Kamu görevlileri hakkında yapılan 2 suç duyurusunun işleme alınmadı. İçişleri müfettişlerinin emniyet görevlilerinin sorumluluğu olduğu ve haklarında adli soruşturma yürütülmesi gerektiğini söylemelerine rağmen, Ankara Emniyet Müdürü, dönemin TEM Şube müdürü hakkında ve diğer emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmadı. Şikayetlerimiz işleme dahi alınmadı.”

'BU İDDİANAME NEYE HİZMET EDİYOR'

“O zaman bu iddianame neye hizmet ediyor? Bu iddianame bir katliamın sorumlularının yargılanmasına mı aklanmasına mı hizmet ediyor bir daha buradan soruyoruz. Bu katliamın sorumlularından 7'si zaten teknik takip altındaydı. İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin raporlarından biliyoruz. İzlenen dinlenen kişiler nasıl oldu da 10 ekim günü Ankara'ya geldiler? Nasıl oldu da tam onlar geçiş yapacağı saatler arasında araç kontrolleri durduruldu? Tren Garı çevresinde arama kararı olmasına rağmen tek bir polis bile bulunmadı? Onlar gizlemek isteyecekler, aklamak isteyecekler. Çünkü hepsinin bu katliamda sorumlulukları var.”

Hocalıoğlu, mahkemeye iddianameyi iade etmesi için dilekçe vereceklerini ifade etti.