Ankara Gar katliamında yaşamını yitiren 102 kişi, katliamın 25'inci ayında anıldı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Biz yakınlarımızı, Türkiye de barışını 10 Ekim’de Ankara’nın kalbinde kaybetti" dedi. 

Ankara Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın 25'inci ayında katliam yerinde yapılan açıklamayla anıldı. Yakınlarını kaybeden ailelerin adalet mücadelesi için kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen anmaya HDP, EMEP, CHP, DİSK ve KESK temsilcileri katıldı. Katliamın yaşandığı yere yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının konulduğu anmada sık sık "Barış şehitleri ölümsüzdür", "Şavaşa hayır barış hemen şimdi" ve "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı. Katliamın gerçekleştiği 10.04'te saygı duruşunda bulunuldu. 

Ardından basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamın ikinci yılında yapmak istedikleri anmaya izin verilmeyerek, polis müdahalesinin yaşandığını hatırlattı. 

Coşgun, okuduğu basın açıklamasının "bir emek barış ve demokrasiye dönüş çağrısı, adalet ve vicdan talebi" olarak görülmesi gerektiğini kaydederek, "Biz Ankara’da 100 canımızı o alanda yitirdik. Bir yaralı arkadaşımız olaydan çok kısa bir süre sonra kalp krizi geçirerek diğeri ise geçtiğimiz Haziran ayında yaşamını yitirdi. Bu katliam; cumhuriyet tarihinin en büyük katliamlarından biri olarak 102 canımızı, eşimizi, çocuğumuzu, anne-babamızı, arkadaşlarımızı bizden aldı" dedi. 

'BİZ YAKINLARIMIZI, TÜRKİYE BARIŞINI KAYBETTİ'

"Biz yakınlarımızı, Türkiye de barışını 10 Ekim’de Ankara’nın kalbinde kaybetti" diyen Coşgun, "Katliamın üzerinden geçen tam iki yıla rağmen an itibariyle tedavisi devam eden 30’dan fazla yaralımız bulunmaktadır. 8 yaralımız ömür boyu engelli kalmıştır.

Onlarca insan bedeninde katliamda kullanılan ‘bilyelerle’ yaşamını sürdürmektedir. 3 yaralımızın kopan ayakları yerine takılan protez ayaklar ile adalet, emeğin hakkı için barış ve demokrasi talebi devam etmektedir. 497 yaralının olduğu bu katliamda yaralılarımızın çoğu adil olmayan bu siyasal yapının mağduru olmuşlardır. 10 Ekim’de yaralandığı için ihraç edilen, tutuklanan, gözaltına alınan onlarca arkadaşımız bulunmaktadır" diye konuştu. 

‘MEYDAN 10 EKİM EMEK BARIŞ VE DEMOKRASİ MEYDANI OLSUN'

Coşgun, aileler olarak barış ve demokrasinin tesis edilmesi için taleplerini şöyle sıraladı: 

"* 10 Ekim Davasının ve bu davanın benzerleri olan Suruç, Antep, Diyarbakır, İstanbul gibi davaların sadece tetikçilerinin değil başta kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu görevlileri olmak üzere tüm sorumluların yargılanarak adil bir şekilde tamamlanmasını talep ediyoruz. O gün o alanda katliamcıların binlerce kilometreden gelmesine göz yuman, katliam anında gerekli sağlık desteğini sundurmayan, ambulans göndermeyen, gelen ambulansı bekleten, bir nefesin can kurtardığı yerde biber gazı sıkıp ilk yardım ve müdahaleyi engelleyen ve diğer tüm kamusal sorumlular bu katliamdaki ihmal ve kasıtları nedeniyle hesap vermelidir.

* 10 Ekim Katliamı davası 6. tur duruşması 22-23 Kasım’da bu katliam yerine 300 metre uzaklığındaki Ankara Adalet Sarayı’nda görülecektir. Kamuoyunun bu davayı takip etmesini talep ediyoruz. 10 Ekim davasında ortaya konulacak adalet veya adaletsizlik Türkiye’nin hangisine doğru savrulduğunun göstergesi olacaktır. Dava gerçek sorumlular da yargılandığı gün kapanacaktır.

* Ankara Garı önündeki meydan adının '10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi' meydanı olarak değiştirilmesi ve bu meydanda 10 Ekim’e uyumlu bir anıtın yapılmasını talep ediyoruz.

* 10 Ekim yaralıları ile kamuoyunun dayanışmasını ve bu yaraların hepimizin yarası olduğunu belirtmek istiyoruz. Emek, barış ve demokrasi için bedenlerini siper ederek bedel ödeyenleri asla yalnız bırakmamalıyız." 

'AKP SUÇ ÜSTÜ YAKALANMIŞTIR'

Coşgun'nun ardından konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, "Burada katledilen barıştı, kardeşlikti" diyerek, katliamı gerçekleştiren ve göz yuman odakların bu topraklara barışın mutlaka bir gün geleceğini unutmaması gerektiğini ifade etti. 

Botan, "Barışı kaybettiğimiz yerde barışı yeşerteceğiz. Burada AKP hükümeti suç üstü yakalanmıştır. Ülkenin her yerinde kuş uçurtulmazken, canlı bombalar ellerini kollarını sallayarak en 'güvenilir' kentin merkezinde bu katliamı gerçekleştirdi" dedi. 

Açıklamaların ardından katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan anıta karanfil bırakılmasıyla anma sona erdi. 

KAYNAK: mezopotamyaajansı.com