Alevi kültürünü tanıtmak amacıyla İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) tarafından düzenlenecek olan 10. Alevi Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl korona salgını nedeniyle online olarak yapılacak.

HER yıl geleneksel olarak yaz aylarında gerçekleştirilen Avrupa’nın en büyük Alevi Festivali, bu kez 14-15 Kasım tarihleri arasında sosyal medya kanalları vasıtasıyla yapılacak.

Bu yılki festivalin ana temasını ‘Kadın ve Adalet’ olacak. Geçen yıl 24 Mayıs ile 2 Haziran tarihleri arasında dokuzuncusu gerçekleştirilen festivalin son etkinliği olan ‘Park Şenliği’ne 21 binden fazla kişi katılmıştı.

Gün boyu geleneksel lezzetler eşliğinde dost, akraba, hemşeri ve gönül dostları buluşmasına sahne olan Park Şenliği’nde renkli görüntüler oluşmuştu.

Bu yıl online festivale çok sayıda sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçi konuk olacak. 5 saat sürecek online festival, 2 gün devam edecek.

Festival kapsamında sürpriz sanatçılar farklı kültürlerin, farklı formlardaki eserlerini seslendirecek. Online koordinatörlüğünü Sevgi Sarıtaş’ın üstlendiği festivalle ilgili İAKM Cemevi Başkanı Zeynel Akdoğan açıklamasında şunları söyledi:

“Dünyaya sadece teolojik gözle bakmayan Aleviler, toplumsal sorumluluk gereği bu yılki festivalin ana temasını ‘Kadın ve Adalet’ olarak belirlemiştir. Her geçen gün kadın cinayetlerinin çoğalarak artması sebebiyle, milyonlarca kadın hak arayışlarını sokağa taşımıştır. Onlarca kadının cinayete kurban gittiği, toplumsal cinsiyet baskısı ile günlük yaşamlarını dahi idame ettiremediği bir zamanda yaşıyoruz. Bu nedenle, kadınların sokakta, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde tacize uğradığı bir dünyada, bu sorunun çözülmesine katkı sunmak, kadın mücadelesini sahiplenmek sorumluluktur. Daha önceki festivallerde Aleviler ve Alevilerle birlikte dünyaya sevgi, barış, eşitlik, kardeşlik gözüyle bakan herkesin cemal cemale kaynaştığı, türküler, şarkılar söylediği gelenekselleşmiş Alevi Festivali ile gönülleri birlemişti. Festivalin programında çok sayıda sanatçımız yer almakta. Zira Alevilerin tarihinin sadece acılarla değil, umutlarla, sevgiyle ve türkülerler örüldüğünü göstermek istiyoruz.”

Kaynak: Hürriyet