1 Mayıs günü için kapalı yollar, çalışmayacak olan ulaşım sistemleri sabahtan itibaren ilan ediliyor. Halkın mühendisleri bir kez daha sabah erkenden 1 Mayıs buluşma noktalarına gelecek olanlar için Taksim’e çıkan yolları haritalıyor.

İstanbul 1 Mayıs’ında Taksim yine engellenmeye çalışılsa da emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yaptıkları açıklamalarla Taksim’den vazgeçmeyecekleri ve yarın Taksim’de olacaklarını açıkladı. AKP’nin daha önceki yıllarda meydanın “fiziki koşulları uygun değil” bahanesi bu yıl birçok hak arama eyleminde ortaya sürülen “kamu düzenini bozma” bahanesine dönüşmüş durumda. AKP çalışma yaşamında korumadığı işçilere, emekçilere Taksim’i hukuksuzca yasaklıyor.

TAKSİM MEYDANI 1 MAYIS'A VE 1 MAYIS MÜCADELESİNE EN UYGUN MEYDAN


1 Mayıs 1977’den 2010 yılına kadar emekçilere kapatılan Taksim Meydanı mücadele dolu yıllar sonucunda kazanılmıştı. Taksim’de kutlanan 1 Mayıs’lara yüzbinlerce insan katılmıştı. 2012 yılının ardından Taksim’i yeniden emeğe kapatan AKP meydanın dönüştürmek için başlattığı inşaat çalışmalarını 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanamayacağına gerekçe gösterdi. Oysa Taksim Meydanı 2012 yılındaki kazılı halde dahi 63 bin metrekare ve 6 erişim noktasına sahip iken alternatif gösterilen Kadıköy Meydanı 14 bin 300 metrekare ve 2 erişim noktasına, Çağlayan Meydanı ise 15 bin metrekare ve 3 erişim noktasına sahipti.

2015 yılında da 1 Mayıs Taksim’e, Taksim 1 Mayıs mücadelesine tüm fiziki şartlarıyla uygun.



BULUŞMA NOKTALARI BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ



İstanbul 1 Mayıs’ında Taksim için yürüş güzergahları ise Beşiktaş ve Şişli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Taksim ulaşımını engellemek için metro ve füniküler hatları ulaşıma kapatıldı. Beşiktaş ve Şişli’ye ulaşmak isteyen emekçiler metrobüs hattı üzerinden buluşma noktalarına gelebilecek.

(politeknik.org.tr)