Bakırköy’de işçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olan 1 Mayıs mitinginde kurumların ortak bildirisi okundu.

Ortak metnin Kürtçesini Yılmaz Dağlar, Türkçesini ise Nida Karabağ okudu.

Bianet’ten Beyza Kural’ın derlediği bildiri özetle şöyle:

"AKP/Saray iktidarının savaş ve yıkımına karşı halkların direnişinin yükseltildiği günlerde karşılıyoruz bu 1 Mayıs’ı... Sermaye, Hükümet ve Saray kendi çıkarları için bütün bir halkı hedef almış durumda.

Bütün bunlar yaşanırken Barış’ı savunmak suç oluyor, Saray’dan halka “ya boyun eğeceksiniz, ya baş vereceksiniz” tehditleri savruluyor.  Haber yapan gazeteciler, barışı savunan akademisyenler tutuklanıyor. Basın, ifade, toplantı ve gösteri hakkı diye bir şey kalmadı.

Emek karşıtı politikalar hız kesmiyor. Bir bütün olarak işçi sınıfına ve emekçilere yönelik saldırı ve hak gaspları da bitmek bilmiyor. İşçi sınıfının yaşama ve çalışma koşulları daha da ağırlaştırılmak, örgütlenme zeminleri tümüyle ortadan kaldırılmak, kapitalist sömürü derinleştirilmek isteniyor.

Çalışırken ne güvencemiz var ne de güvenliğimiz. Yılın ilk üç ayında ise en az 415 canımızı iş cinayetlerinde kaybettik.

Kadın işçiler torba yasalarla eve gönderiliyor. Her yeni güne “Müjde!” diye yutturulmaya çalışılan bir saldırı politikasıyla uyanıyoruz.

Taşeron işçilerini kadroya geçirme vaatlerine rağmen, mevcut haklarını bile geriye götüren, “özel sözleşmeli personel” adı altında güvencesizleştirme girişimleri gündemde.

Özel istihdam büroları adıyla, kölece çalışmanın dayatılacağı kiralık işçi büroları, Fon adı altında, kıdem tazminatı hakkının gaspı, kamu emekçilerine yönelik tehdit ve saldırılar hükümetin ve sermayenin ajandasında.

Bizler biliyoruz ki, kapitalist sömürü sistemine ve diktatörlük kurma heveslilerine karşı insanca çalışma koşullarını, insanca yaşamı ve barışı ancak birlikte direnerek kazanabiliriz!

Bugün, emek, barış ve demokrasi mücadelesi her zamankinden daha çok bir birine bağlı… Bugün, faşizme karşı mücadele ile kölelik yasalarına karşı çıkmak aynı anlama geliyor… Bugün Barış demekle Ekmek demek aynı şey…

İstanbul’da 1 Mayıs alanının Taksim olduğunu ve bu konudaki ısrarımızın devam edeceğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bütün bu saldırılara karşı bugün de, yarın da birlikte mücadele etmekten geri durmayacağız.

Ve biliyoruz ki: Mutlaka kazanacağız! Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan!"

KURUMLAR

Ortak Bildiriyi imzalayan kurumlar:

Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Haklar Federasyonu, Devrimci İşçi Partisi, Devrimci Parti, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Emek Partisi, Emek Ve Özgürlük Cephesi, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratrik Kongresi, İşçi Sözü, İşçilerin Sesi, Kaldiraç, Özgürlük Ve Dayanişma Partisi, Partizan, Politika Gazetesi, Sosyalist Dayanışma Platformu, Sosyalist Emekçiler Partisi Girişimi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Yeşil Sol Parti,,,, 78’liler Girişimi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, Beksav, Demokratik Alevi Derneği, Demokratik Çerkes Kongresi, Demokratik Halklar Köprüsü, Demokratik İslam Kongresi, Demokratik Pomak Hareketi, Devrimci Dostluk Kültür Derneği, Doğu Ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Engelliler Derneği, Ezilenlerin Hukuk Bürosu, Göç Eden Ailelerle Dayanışma Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Hevi Lgbti, İstanbul Lgbti, İşçi Mücadele Derneği, Kaos Gl, Konfederalîzma Ked A Demokratîk, Kongreya Jinen Azad, Küresel Eylem Grubu, Kürt Enstitüsü, Maltepe Forum, Munzur Koruma Kurulu, Nor Zartonk, Öğrenci Kolektifleri, Süryani Topluluğu, Toplum Ve Kuram-Lêkolîn Û Xebatên Kurdî, Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Federasyonu, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği.