İstanbul Valisi Vasip Şahin'in "203 kişi gözaltına alındı" açıklamasına karşın, 1 Mayıs nedeniyle avukatların oluşturduğu Kriz Merkezi gözaltı sayısının 356 olduğunu söyledi. Kriz masası ayrıca Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne girişlerinin engellendiğini de bildirdi. Gün boyu yaşanan alıkonmalar için Sulh Ceza Hâkimlikleri’ne başvuru yapan avukatlar henüz sonuç alınamadığını da açıkladı.

ÖHD: MESLEKTAŞLARIMIZ EMNİYET'E GİRİŞ YAPTI

1 Mayıs Kriz Merkezi'nin bileşenlerinden Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) de facebook hesabı üzerinden "Hakim, savcı yok; polis devrede!" başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Meslektaşlarımız ısrarlı tutumları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giriş yapmışlardır. Görevlerinin başındadırlar," denildi.

ÖGD'nin açıklaması şöyle:

"Basına ve Kamuoyuna,

Saat 21.00 itibariyle avukat meslektaşlarımızın polis tarafından hukuksuz olarak tutulan kişiler için salıverilmesi talebi ile kendisine dilekçe verdikleri sulh ceza nöbetçi hâkiminin adliyeden ayrıldığı bildirilmiştir; kendisine ulaşılamamakta, adliyede başkaca bir görevli hâkime de ulaşılamamaktadır. Hukuksuz uygulamaların ortadan kaldırılması için hâkimlikçe yapılması gereken işlemler sürüncemede bırakılmaktadır.

Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne girişlerine polisçe engel olunan meslektaşlarımız ile ilgili görüşmek istediğimiz Cumhuriyet Savcısı'nın da adliyeden ayrıldığı öğrenilmiştir. Meslektaşlarımız ısrarlı tutumları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giriş yapmışlardır. Görevlerinin başlarındadırlar.

Tüm bu hukuksuz durumlar tutanağa bağlanmış olup suç duyuruları yapılacaktır.

Adli mercileri görevlerini ifa etmeye, taleplerimize cevap vermeye davet ediyoruz.

'İç güvenlik paketi' ile dozu artan polis devleti uygulamalarına geçit vermeyeceğimizi bir kere daha ilan ediyoruz."

KRİZ MERKEZİ

1 Mayıs Kriz Merkezi bileşenleri: Birleşik Haziran Hareketi Hukukçuları, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hukukta Sol Tavır Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Katılımcı Avukatlar (KAV), Kartal Hukukçular Derneği (KHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV).

(Demokrat Haber / Fotoğraf: ÖHD)