Muğla'da katledilen Pınar Gültekin için İzmir'de 21 Temmuz’da yapılan eylemde kadınlar, polisin sert müdahalesi ile gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 12 kadın hakkında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla dava açıldı.

Kadınlar, gözaltında kendilerini darp eden polislerden şikayetçi olurken, polislerin de darp edildiklerini ve kadınların kendilerini "tırmaladığı"nı belirterek, şikayetçi olduğu ortaya çıktı.

İLK DURUŞMA 20 OCAK’TA

Davanın ilk duruşması 20 Ocak 2021 tarihinde görülecek. 12 kadının cezalandırılması istenen iddianamede kadınların kanuna aykırı eylem yaptığı, müşteki olan polis memurlarının uyarılarına rağmen dağılmadıkları ve görevli memurlara mukavemette bulunulması üzerine İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından soruşturmaya başlanıldığı belirtildi.

‘HUKUKSUZCA GÖZALTINA ALINDIK’

Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto etmek için o gün eyleme katılan kadınlardan biri olan Kampüs Cadıları Üyesi Arzu Sert, "Kadınlar Birlikte Güçlü olarak basın açıklaması çağrısı yaptık. Basın açıklamasını Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirdikten sonra ulaşım hattına doğru ilerlerken, hukuksuzca gözaltına alındık. Gözaltına alınırken yerlerde sürüklenerek tekmelendik, darp edildik, hakarete ve tacize uğradık. Ben başka bir kadın arkadaşımı kurtarmaya çalışırken yerde tekmelendim, gözaltı aracına alınmaya çalışılırken, kolum kapıya sıkıştırıldı. Vücudumda hala darp izleri mevcuttur. Anayasal hakkımızı kullanarak gerçekleştirdiğimiz bir eyleme hukuksuzca müdahale edilmiştir. Darp edildiğime dair Türkiye İnsan Hakları Vakfı'ndan ve 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nden alınan darp raporlarım var. Bu raporlarla beraber suç duyurusunda bulundum. Darp edildiğim polislere yönelik soruşturma açıldı" dedi.

‘YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ’

Türkiye'de her gün kadınların katledildiğini, tacize uğradığını veya şiddet gördüğünü söyleyen Sert, "Evde, sokakta veya kampüste güvende olmadığımızı biliyoruz. Yaşamak için örgütlü bir mücadele verirken, devlet bu örgütlü duruşumuzu hedef gösteriyor. Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini ifade ediyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 no'lu kanun halihazırda uygulanmazken sözleşmeden çekilmek kadın cinayetlerinin işlenmesine destek olmak, failleri aklamak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR 25 KASIM'DA MOR MEYDANLARDA OLACAK’

Kadınların tüm bunların karşısında mahkeme salonlarını, meydanları, sokakları doldurmaya devam edeceğini belirten Sert, "Her failin erkek yargıyla aklanmasını önleyerek gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını sağlayacağız. 9 Kasım'da Muğla' da görülecek Pınar Gültekin'in davasında bulunacağız ve tüm kadınları oraya çağırıyoruz. 25 Kasım Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü yaklaşırken şiddetin her türlüsüne karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi ve mor meydanlarda olacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı