Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da Güneş Gazetesini yalanladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, “Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı bu kapsamda, randevusunu almış, 11 Nisan 2015 tarihinde nezaket ziyaretinde bulunmuştur. En az yirmi kişinin katıldığı görüşme gizli görüşme olmadığı gibi ziyarette arka kapıdan değil tüm konuklara uygulandığı şekilde protokol kapısından gerçekleşmiştir. İlgili haber 13 Nisan 2015 tarihli Zaman Gazetesi’nde de yayınlanmıştır.” denildi. Açıklamada, Güneş Gazetesi’nin, Kışanak’ın Dumanlı ile yaptığı görüşmenin gizli olduğunu iddia ederek, toplumda şaibe oluşturmaya çalıştığı vurgulandı.

Zaman.com.tr’de yer alan habere göre, ‘Okur Buluşmaları’ kapsamında 11 Nisan’da Diyarbakır’a gelen Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Rönesans Kongre Merkezi’ndeki konuşmasından sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’a nezaket ziyaretinde bulundu. Yaklaşık 20 kişinin hazır bulunduğu ziyaret, yarım saat sürdü. Görüşmeyle ilgili haber de Zaman Gazetesi’nde yayınlandı. Bu görüşme gizli yapılmış gibi haberleştiren Güneş Gazetesine iki taraftan da yalanlama geldi. Zaman Gazetesinin ardından Gültan Kışanak da açıklama yaparak haberi yalanladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Güneş Gazetesi’nin manşetinde ve internet sitesinde “Sır Görüşme” başlığıyla yer alan yazıya karşı noter üzerinden tekzip gönderildiği belirtildi. Açıklamada, dava açma hakkı saklı tutulmak kaydıyla gönderilen tekzipte, toplumda HDP-Cemaat ittifakı yapıldığına ilişkin algı yaratılmaya ve seçmene mesaj verilmeye çalışıldığı belirtildi.




‘KIŞANAK KABULLERİNİ BASIN KURULUŞLARINI KATEGORİZE ETMEDEN YAPMIŞTIR’


Açıklamada, “ 28.04.2015 tarihli Güneş Gazetesi’nin manşetinde ve internet sitesinde ‘Sır Görüşme’ başlığıyla yer alan haberde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yla yaptığı görüşmenin gizli olduğu iddia edilerek, toplumda şaibe yaratılmaya çalışılmıştır. Eş Başkan Gültan Kışanak, basın yayın kuruluşu temsilcilerinin talebini programı uygun olduğu sürece hiçbir zaman reddetmemiş, kabul etmiş ve demeç vermiştir. Tüm kabullerini de basın yayın kuruluşlarını kategorize etmeden ve etiketlemeden yapmıştır.” denildi.

‘GİZLİ GÖRÜŞME DEĞİL, ZİYARET PROTOKOL KAPISINDAN GERÇEKLEŞMİŞTİR’


Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın da bu kapsamda, randevusunu aldığı ve 11 Nisan 2015 tarihinde nezaket ziyaretinde bulunduğu belirtilen açıklamada, “En az yirmi kişinin katıldığı görüşme gizli görüşme olmadığı gibi ziyarette arka kapıdan değil tüm konuklara uygulandığı şekilde protokol kapısından gerçekleşmiştir. İlgili haber 13 Nisan 2015 tarihli Zaman Gazetesi’nde de yayınlanmıştır. Buna rağmen 28.04.2015 tarihli Güneş Gazetesi’nin manşetinde ve internet sitesinde ‘Sır Görüşme’ başlığıyla yer alan yazıda, görüşmenin gizlice yapıldığı iddia edilerek, toplumda HDP-Cemaat ittifakı yapıldığına ilişkin algı yaratılmaya çalışılmıştır. Eş Başkan Gültan Kışanak’ın HDP’li kimliği öne çıkarılarak, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı üzerinden seçim öncesi sanki bir ittifak varmış, bu kapsamda gizli görüşmeler yapılıyormuş izlenimi ve şaibesi toplumda yaratılmak amaçlanmıştır. Böylece seçmene mesaj verilmek istenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

‘HABERİN ALGI OPERASYONUNUN BİR PARÇASI OLDUĞU AÇIKTIR’

Haberin bir algı operasyonunun parçası olduğunun açık vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “11 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşen nezaket ziyaretinin üzerinden, 17 gün geçmesinin ardından yapılan bu yayınlarla seçim öncesi herkese ayar verilmeye, kiminle görüşülüp kiminle görüşülmeyeceğine bile karar verilmeye çalışılmaktadır. Gazetecilikle de basın meslek ilkeleriyle de yakından uzaktan ilgisi olmayan, Büyükşehir Belediyesi’ne bir telefon açıp sorma nezaketini göstermeyen, konuyla ilgili araştırma yapmaya bile tenezzül gösterilmeden yapılan bu haberin, dava açma hakkımızı saklı tutarak, Basın Kanunu’nun ilgili maddesi gereğinde düzeltilmesini rica ediyoruz.”