5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku 1 yıldır kayıp. Doku için yurdun dört bir yanında eylemler yapıldı.

Dersim Kadın Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku ile babası, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Alican Önlü, Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Platform adına açıklama metnini okuyan Damla Çınar 1 yıldır ‘Gülistan Doku nerede?’ sorusunu sorduklarını söyleyerek “Gülistan bulunana kadar akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“YALNIZCA İNTİHAR İHTİMALİ ARAŞTIRILDI”

1 yıldır, yalnızca intihar ihtimalinin araştırıldığını belirten Çınar, “Soruşturma genişletilsin ve çok yönlü bir araştırma yapılsın. Zaynal Abakarov şüpheli olarak soruşturmaya dahil edilsin” çağrısına sessiz kalındığını aktardı. Zaynal Abakarov’un yargılannmasını istediklerini belirten Çınar “Kaybedildiği günden yalnızca 1 gün önce Zaynal Abakarov Gülistanı zorla arabasına bindirmeye çalışmış, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polisler ve Zaynal’ın polis babası bu kaçırma girişiminin üstünü kapatmıştı. 5 Ocak sabahı ise Zaynal’ın çalıştığı kafede Gülistan’a bağırdığı, üzerine yürüdüğü ve kafeden ayrılmasını engellediği kamera kayıtları ile sabit. Gülistan en son 12.25’te görüldü. Zaynal ise o gün geç bir saate kadar hiçbir telefona çıkmamış ve Gülistan’ın arkadaşına, ‘O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi’ sözleriyle itiraf niteliğinde bir mesaj atmıştır” ifadelerini kullandı.

İFADELERE, BEYAN EDİLMEMİŞ CÜMLELER EKLENDİ

Dersim’de valiliğin, kolluğun ve savcılığın, kayıp ihbarı yapmak için karakola giden Gülistan’ın arkadaşlarının ifadelerine ‘Gülistan bana Baraj Gölü’ne atlamaya gideceğini söyledi’ gibi gerçekte hiç beyan edilmemiş cümleler eklendiğini belirten Çınar, “Köprüden atladı diyerek yazılan senaryolar uzmanlık raporlarıyla çürütüldü. Aylar süren sualtı araması sonuçsuz kaldı. Gülistan kaybedildikten sonra Zaynal’ın ifadesi evde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen Zaynal hiç sorgulanmadı. Zaynal’ın evinde ve babasının aracında kan, tükürük ve doku örnekleri araştırılmadı, ailenin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ailenin şehirden çıkışını engellemek istediği için ceza tehdidi ile karşı karşıya bırakıldı. Gülistan’ın annesi ve ablası sadece evlatlarının akıbetini sordukları için, darbedilerek adeta bir utanç sahnesi yaşanarak gözaltına alındı” diye konuştu.

“GÜLİSTAN DOKU NEDEN SADECE SUDA ARANDI”

Çınar açıklamada şunlara da değindi: “Bugüne gelindiğinde bizler Gülistan’ın ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz. Kentimizde yaşanan sayısız cinsel suçtan, katledilen ve kaybedilen kadınlardan, Şule’den Duygu’dan, İpek’ten, Pınar’dan, Aylin’den, Esma’dan tanıyoruz. Kadınları ikincil cins olarak gören, yaşamı erkek egemenliği üzerine inşa eden, yargıdan medyaya kadar, öldürülse bile hep kadınları suçlayan düzeniniz, bu düzeni hevesle sürdüren iktidar suçludur. Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı? Bugün birçok farklı şehirden kadınlar ile aynı soruyu soruyoruz. İlk günden beridir sormaktan vazgeçmediğimiz gibi, Gülistan bulunana kadar akıbeti sormaktan da vazgeçmeyeceğiz.”

“GÜLİSTANLAR ÖLMESİN”

Açıklamada konuşan Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku da “Gülistan’ıma ne oldu? Ben her akşam kafamı yastığa koyunca bu soruyu soruyorum. Gülistan intihar etti diyorlar, intihar edecek biri neden kitap alsın, niye anne ben eve geleceğim desin. Her gün kadınlar öldürülüyor. Kadınlar ölmesin. Bu yıl Gülistanlar ölmesin. Bizim yüreğimize ateş düşürenlerin de yüreğine ateş düşsün” dedi.

“GENÇ KADINLAR HESABINI SORACAK”

HDP milletvekili Dersim Dağ da yaptığı konuşmada, “Bu yargı Musa Orhanları koruduğu gibi Zaynalları da mı koruyor? Kaybedilen, katledilen kadınların hesabını soracağız. Gülistan Doku’nun akıbetini soran arkadaşlarını yurttan atanlar, Musa Orhanlar hesap verecek. Bizatihi genç kadınlar bu hesabı soracak” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel