Halkların Demokratik Partisi (HDP), TBMM Genel Kurulu’nda Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana, 782 gündür haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetinin ortaya çıkarılması için araştırma komisyonu kurulması önergesi verdi.

CHP ve İYİ Parti’nin kabulü yönünde desteklediği önergenin görüşüldüğü sırada AK Partili milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında 'istismar', 'provokasyon' tartışması yaşandı.

AK Parti, HDP’yi Gülistan Doku üzerinden 'provokasyon' yapmakla suçlarken, muhalefet milletvekilleri Doku ailesinin Adalet Bakanlığı önünde gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

'ŞEFFAF YÜRÜTÜLMEYEN BİR SÜREÇ SÖZ KONUSU'

Meclis'e sunulan araştırma komisyonu kurulması önergesinin gerekçesini açıklamak üzere söz alan HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, siyaset mafya ilişkilerinin bu kadar ortalığa saçıldığı bir dönemde Gülistan Doku'nun kaybolmasını normal görmenin mümkün olmadığını vurgu yaptı.

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Şeffaf yürütülmeyen bir sürecin söz konusu olduğuna dikkat çeken Coşkun, "Baş şüpheli Zainal Abarakov'un yurt dışına çıkartılmasına ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmelidir. Şüphelinin annesi Cemile Yücer, CİMER'e yazdığı dilekçede oğlunun, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dâhilinde Rusya'ya gönderildiğini ancak olayın açığa çıkarılması üzerine oğlunun Türkiye'ye getirildiğini iddia ediyor. Bir mülki amir, genç bir kadının kaybolmasındaki baş şüpheliyi neden gönderir? Mülki amirler ve yetkililer tarafından aileye "Kızınız intihar etti" yönündeki iddia hangi bilgiye dayanarak ısrarla söyleniyor. Gülistan Doku'ya ulaşılamamış olması faillerin korunmasına dair birilerinin büyük bir gayret içerisinde olduğunun göstergesi değil midir? Burada kimler korunuyor? Burada hepimizin vicdani sorumluluğu Gülistan Doku'nun akıbetinin aydınlatılması, faillerin açığa çıkartılması, yargılamalarının önünün açılması için bir an önce araştırma komisyonunun kurulmasıdır" dedi.

CHP VE İYİ PARTİ’DEN ÖNERGEYE DESTEK

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, olayın tüm yönleriyle araştırılması gerektiğine dikkat çekti, "Tüm milletvekillerini gerçeklerin ortaya çıkarılması, olayın tüm yönleriyle araştırılması için bu önergeye destek vermeli. Gülistan Doku’nun ailesinin tek isteği adaletin sağlanmasıdır" ifadelerine yer verdi.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de konunun araştırılması için komisyon kurulmasını desteklediklerini belirterek, "Bugün grup toplantımızda keşke Gülistan’ı da ağırlayabilseydik. Eğer bir kadın 782 gündür bulunamıyorsa artan kadın cinayetlerinin önüne nasıl geçeceğiz. Eğer kadınları koruyamıyorsak hiçbirimiz memlekette rahat yaşayamayız. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanını göreve çağırıyoruz. Gülistanlar kaybolmasın, Cerenler yaşasın" vurgusu yaptı.

AK PARTİ: ‘AİLEMİZ TUNCELİ’DE MİSAFİR EDİLMİŞ, BİR DEDİKLERİ İKİ EDİLMEMİŞTİR’

Muhalefet milletvekillerinin ardından kürsüden söz alan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, HDP’nin Gülistan Doku üzerinden provokasyon ve istismar ürettiğine vurgu yaparak, Doku’nun 261 gün boyunca araştırıldığını ifade etti.

Doku ailesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de defaten görüştüğüne dikkat çeken Gülaçar, şöyle konuştu:

"Ama siz bu hassasiyetleri istismar ediyorsunuz, provokasyon yapıyorsunuz. Konuyla ilgili tüm ilgili makamlar sürekli ailelerle irtibat halinde olmuş. Bu ailemiz aylarca Tunceli’de misafir edilmiş, bir dedikleri iki edilmemiş. Genç bir kızımızın kaybını istismar ediyorsunuz. Arama faaliyetleri 261 gün devam etmiş. Sel ve doğal afet gibi aramalarda bu süre 15 gündür. Bu konunun hassasiyetiyle 261 gün arama devam etmiş, hâlâ da devam ediyor."

'BİR KEDİ BİLE KAYBOLSA, İRADE ORTAYA KONSA BULUNUR’

AK Partili Gülaçar’ın HDP’ye yönelik 'istismar yapıyorlar' sözleri nedeniyle sataşmadan söz alan Meral Danış Beştaş, "İktidarlar hesap verirler. Biz AK Parti, yeterince soruşturmuyor, bulunmuyor dedik. Gülistan Doku’nun ailesi defalarca Dersim’de gözaltına alındı. Bugün Adalet Bakanlığı’nın önünde darp edilerek gözaltına alındığını söyledik. Dersim’de her taraf kameralarla dolu. Bir kedi bile kaybolsa, irade ortaya konsa bulunur diyoruz. Siz iradeniz varsa araştıralım diyoruz, provokasyon yapıyorsunuz diyorsunuz" dedi.

AKBAŞOĞLU’NDAN ‘DOKU AİLESİ’ AÇIKLAMASI: GÖZALTI DEĞİL, ALANDAN UZAKLAŞTIRMA

HDP’li Beştaş’ın ifadeleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise Osman Nuri Gülaçar’ın olayın hukuki boyutlarına ilişkin Meclis’i bilgilendirdiğini söyledi.

Doku ailesinin Adalet Bakanlığı önünde gözaltına alındığına ilişkin de konuşan Akbaşoğlu, "Adalet Bakanlığı önünde gözaltı değil, alandan uzaklaştırma durumu olduğu konusunda bilgilendirildik. Konu, Meclis araştırma komisyonu kabul edilmezse bu işin üzerine gidilmeyecek izlenimi yaratmak istismardır" şeklinde konuştu.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

HDP’li Beştaş ise gözaltına alınan aileye ilişkin 'gözaltı yok' diyen Akbaşoğlu’na tepki gösterdi. Tartışmalar üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Meclis milletin sesidir. Kimin canı yanarsa çareyi Ankara’da araması en doğal hakkıdır. Gözaltına alınıyorsa yazıklar olsun" dedi.

HDP’nin komisyon kurulmasına ilişkin önergesi AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilirken, Genel Kurul'a ara verildi.