Gülistan Doku Adalet Komisyonları, kayıp Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin bir yıllık rapor yayınladı. Raporda, Doku’nun Zainal Abarakov ile görüşmeleri, üvey babası Engin Yücel’in soruşturmanın üzerini örtecek girişimleri ve kadınların bir yıldır alanlarda Doku’nun bulunması için verdiği mücadele yer aldı. 

Raporda şunlara yer verildi: * Doku (4 Ocak) 16.00-23.00 arasında çalışmak üzere Hanımeli Pastanesi’nde işe girdi. Pastane sahibinin ifadesine göre Abarakov 18.00’da pastaneye geldi. Doku’yu görür görmez dışarı çıktı. 20.00’de, Doku şüphelinin babasının adına kayıtlı olan telefondan arandı. Bu aramadan sonra patronuna “İşim çıktı” diyerek pastaneden ayrıldı.  20.07’de şüphelinin evine girdi. 1-1.5 saat sonra evden koşarak çıktı. Arkasından Abakarov'da çıkarak bir araca bindi. 20. 30-20.40 civarı polise ‘Burada bir genç kız, bir erkek tarafından zorla araca bindiriliyor’ ihbarı yapıldı. Polislerden biri Abarakov'un üvey babası olan polis Engin Yücel’i aradı. Onun olay yerine gelmesinden sonra Abarakov serbest bırakıldı. Dört polis nöbetçi savcıdan talimat almadan ‘Kız şikâyetçi olmadı. Çocuğu serbest bıraktık’ diye tutanak tuttu. Tutanakta Doku’nun ya da şüphelinin imzası yok. Bu dört polis memurunun daha sonra alınan ifadelerinde tutarsızlıklar var. İkisi Doku’nun araca bindiğini gördüklerini, diğer ikisiyse aracın önünden yürüyerek gittiğini, aracın onu takip ettiğini söyledi. Doku gece geç olduğu için yurda değil, Hatice isimli öğretmeninin evine gitti. Öğretmeninin ifadesine göre ona o gün zorla araca bindirildiğini anlattı.  Abarakov gece yarısı Gülistan Doku’nun, Kübra  isimli arkadaşına ‘Çok kötü şeyler oldu, Gülistan’ı arar mısın’ diye mesaj attı.  Gülistan Doku, 00.30’da Zainal Abarakov'a ‘Korkuyorum’ diye mesaj attı.
 
DOKU’NUN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ
 
*Abarakov (5 Ocak) 11.00’da Doku’yu arayarak kendi çalıştığı kafeye çağırdı. 11.07’de Gülistan Doku kafeye gitti, içeride dört dakika kaldı. Orayı terk etmek istediğinde Abarakov tarafından durduruldu. Kamera kayıtlarında Abarakov’un Doku’ya bağırdığı, üstüne yürür gibi olduğu görülüyor. Gülistan Doku daha sonra üniversite aracına bindi. 12.21’de Doku’nun sinyal bilgileri kesildi ama 12.23’te Dinar Köprüsü’nden geçen bir aracın güvenlik kamerasına takıldı. 12.25’de Abarakov'un üvey babası Engin Yücel görev yaptığı Emniyet Müdürlüğü ‘Köprüden düşen bir nesne var’ diye bir tutanak tuttu.  Doku’nun arkadaşı Kübra şüphelinin gece attığı mesajı görünce Abakarov'u aradı ve Doku'yu sordu, ‘Sonra anlatırım’ yanıtını aldı. Doku’nun gece yurda gitmediğini bilen arkadaşları onu aramak için seferber oldu. Abarakov 12.00-19.00 arası Doku’nun arkadaşlarının telefonlarına çıkmadı. Ancak 17. 00 sularında Doku’nun bir arkadaşına “O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi” diye mesaj attı.

‘KÖPRÜYE DÜŞEN NESNE VAR’ TUTANAĞI

*Abarakov'un 08.00’dan 16.00’a kadar görüntüleri var. Fakat 16.00 -19.00 arası ne yaptığına dair bir bilgi veya belge yok. Baz istasyonu verileri sayesinde telefonunun açık olduğu halde aramalara çıkmadığı tespit edildi. Abarakov'un üvey babası Engin Yücel'in de bir gün önceki HTS (telefon üzerinden sağlanan iletişim trafiği) kayıtlarına bakıldığında sayfalarca veri görülüyor ama o da o gün sadece birkaç kişinin telefonuna bakıyor. Tunceli Emniyeti 12.25’te “Köprüden düşen bir nesne var” diye tutanak tutunca başsavcılık, köprüdeki araştırmalarını 11.00-13.30 saatleri arasıyla sınırlandırdı. Bu zaman diliminde köprüden geçen 200 kişiyi dinlediler. Başsavcılık, emniyete Kameralara bakılıp 5 Ocak’ta Abarakov'un üvey babası Engin Yücel'in 08.00-00.00 arasında ne yaptığına ilişkin bilgi verilmesi talimatını verdi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis Abarakov'un üvey babası Engin Yücel'i aradı, “Hiç dışarı çıktın mı” diye sordu, Engin Yücel “Hayır” deyince, “Evdeydi. Kamera evin önünü görmüyor, çıktıysa da bilemeyiz” şeklinde tutanak yazdı. Fakat polisler daha önceden 4 Ocak gecesi Doku’nun Abarakov'un ailesi ile yaşadığı eve girdiğini, daha sonra Abarakov'un evden çıkıp aracına bindiğini ve Doku’nun da arkasından gittiğini evin önünü gören kameralardan öğrenmişti. Başsavcı bu aracın PTS (plaka tanıma sistemi) kaydının dosyaya alınması talimatını verdi. Abarakov'un üvey babası Engin Yücel’in görev yaptığı Asayiş Şube Başsavcılığa verdiği yanıtta güvenlik kameralarının plakaya yaklaşıldığında görüntüsünü alamadıkları gerekçesiyle tespit yapılamadığını belirtti. Fakat dosyada 200 aracın HTS kayıtları var. Aracı kullanan kişilerin yüzleri dahi görülebiliyor! 

ARKADAŞLARININ BEYANLARI ALINMADI

*Doku’nun arkadaşları 23.00'da karakola gitti. Gittikleri Asayiş Şube, baş şüphelinin babasının çalıştığı birim. Arkadaşı Kübra yaptığı açıklamada, o geceyi “Hiçbir beyanımızı almadılar. Biz kavga çıkarınca gece 02.00 gibi şüpheliyi getirmek zorunda kaldılar” diye anlattı. Ayrıca arkadaşlarından Dilek’in verdiği ifadeye, “Gülistan ‘Kendimi Munzur’a atmaya gidiyorum’ dedi” şeklinde bir ekleme yapılmış. Dilek böyle bir beyanının olmadığını söyledi. Doku’dan haber alamayan ailesi Diyarbakır’dan Dersim'e gitti ve Abarakov’dan şikâyetçi oldu. Doku’yu suda arama faaliyetleri başlatıldı. 

* Tüm Türkiye, Doku’yu ararken, baş şüpheli Abarakov 5 Ocak’tan 26 Şubat’a kadar onu hiç aramadı. 26 Şubat gecesi birden ‘Seni çok özledim, seni çok seviyorum’ gibi mesajlar yazdı. Abarakov arkadaşına ‘Telefonumu alacaklar. Sana sonra yazarım’ diye. Doku kaybolduktan tam 52 gün sonra, kamuoyunun yoğun baskısı nedeniyle 27 Şubat’ta telefonuna el konuldu.

SOYLU İLE GÖRÜŞME
 
* Abarakov hâlâ serbest. Savcılık soruşturması devam ediyor. Doku'nun ailesi Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile "etkin bir arama çalışması yürütülmesi" üzerine 30 dakika görüşme yaptı. 1 hafta sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu randevu ayarlayacağını iletti. Görüşme henüz yapılmadı.
 
* Doku’nun Avukatı Ali Çimen’e soruşturmanın gizliliğini ihlal ediyor gerekçesi ile soruşturma açıldı. Baş şüpheli Abarakov’un üvey babası Engin Yücel’in evinin taşınmasına engel olduğu gerekçesi ile abla Aygül Doku ifadeye çağırıldı.

‘BASIN KONUŞMA’ UYARISI

* Doku’nun ablası Aygül Doku yaptığı açıklamada eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel tarafından gönderildiğini söyleyen valilik çalışanı Ferhat Güven ve Tunceli İşkur Müdürü Özdemir Aktaş tarafından 5 Mayıs 2020 tarihinde üstü kapalı bir şekilde tehdit edildiğini, Twitter’da Doku için yaptığı paylaşımları kaldırmasını, Vali Tuncay Sonel’e sürekli teşekkür etmesini, halkın Doku’yu sormaması gerektiğini ve farklı kurumlarca yapılan twitter destekleri kabul etmemesi ve onları uzaklaştırması gerektiğini söylediklerini aksi taktirde Vali Tuncay Sonel’in Doku’yu aramayacağını söyleyerek tehdit edildiğini açıkladı. Cumhuriyet Başsavcılığına bu konuda suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

*Bu süreç içerisinde kadınlar, sanatçılar, siyasetçiler aydın, yazarlar, eylem, etkinlik, mahallerde afiş, sosyal medyada duyurular yaparak “Gülistan Doku nerede” diye soruldu.

BİRİNCİ YIL ÇAĞRISI

*Dersim Kadın Platformu 5 Ocak’ta sokakta olacağını ve tüm kadınların Gülistan Doku’yu Gülistan Doku için Adalet Komisyonları “5 Ocak’ta sokak sokak Gülistan’ı soracağız, 1 yıldır Gülistan Doku Nerede?” çağrısı ile 5 Ocak’ta kentlerde yapılacak eylemlerin takvimini açıkladı. Birçok kadın örgütü, sanatçı, aydın ve vekillerden 5 Ocak’ta sokakta, eylem alanlarında olacaklarına dair videolu destek geldi.

Kaynak: MA