Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye konusunda önemli bir çıkış yaptı. Gül, "Muhakkak ki dünyada önemli aktörler var, komşuların dışında. Uluslararası hukukun geçerli olması için BM Güvenlik Konseyinde en azından Rusya gibi önemli bir devletin ve Çin'in çözüm sürecine girmeleri gerekir. Ben bunu başından beri söylerim. Olaylar başladığından beri Rusya'yı işin dışında tutmamak gerekirdi.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "Dün sayın Başbakan Amerika Başkanı Obama ile görüştü. İkinci bir Cenevre süreci başlatılıyor, yeniden bir diploması trafiği var. Acaba siz bu çabaları zaman kaybı olarak görüyor musunuz" diye sorması üzerine, şunları söyledi:

"Olaylar Türkiye'nin bölgesinde olduğu için ve komşumuzda olduğu için bizi tabiatıyla her bakımdan ilgilendiriyor. Önce güvenlik sorunları açısından ilgilendiriyor, bölgenin istikrarı açısından ilgilendiriyor. Suriye'deki çok büyük insan hakları ihlalleriyle ilgili duyarsız kalamazsınız, bundan dolayı ilgilendiriyor. Onun için bizler aktifiz ama herkesin de aktif olmasını istiyoruz. Üzücü olan şu; batı dünyası biraz arkada duruyor. Hatta şöyle bir teori de gelişti: 'Lead from behind' diyorlar, 'işin içine girmeden arkadan biraz destek.' Bunun değişmesi lazım açıkçası."

İKİNCİ CENEVRE BULUŞMASI

"İnsan hakları ihlalinin yoğun bir şekilde olduğu, yüz binlerce insanın öldüğü, 4 milyona yakın insanın evsiz barksız kaldığı ve çok daha önemlisi istikrarsızlığın, güvensizliğin giderek bölgeye yayılma riskinin olduğu bir yerde herkesin çok daha sorumlu ve gerçekten elini taşın altına koyup hareket etmesi gerekiyor" diyen Gül, şöyle konuştu:

RUSYA'YI İŞİN DIŞINDA TUTMAMAK GEREKİRDİ

"Muhakkak ki dünyada önemli aktörler var, komşuların dışında. Uluslararası hukukun geçerli olması için BM Güvenlik Konseyinde en azından Rusya gibi önemli bir devletin ve Çin'in çözüm sürecine girmeleri gerekir. Ben bunu başından beri söylerim. Olaylar başladığından beri Rusya'yı işin dışında tutmamak gerekirdi. Tam işin taraflarından birisi adeta. Dolayısıyla Rusya'nın da bu şekilde bir çözümle kanın durdurulması konusundaki harekete geçişi takdire şayandır.

“ÜMİT EDERİZ İÇ SAVAŞ İKİ KOMŞU ÜLKEYİ DAHA FAZLA TÜKETMEZ"

Toplanacak bu ikinci Cenevre buluşmasında esas Suriyeliler tabi ki karar verir. Bizler Suriyelilere yardımcı oluyoruz. Nihayette Suriye onların vatanı, nihayette onlar Suriye vatandaşı. Bizler arzu ederek başka bir ülkenin iç meselelerine karışma durumunda değiliz ama bizi güvenlik bakımından ilgilendiriyor her şeyden önce. Komşu olduğumuz, 900 kilometre sınırımız olduğu için duyarsız kalamayız. Her şeyden önce tabi Suriyeliler'in razı olmaları gerekir. Önümüzdeki günlerde bu iş daha da pekişecektir. Dışarıya yansıyan şeyler vardır, yansımayan diplomatik çalışmalar vardır. Ümit ederiz ki bu iç savaş Suriye'yi, iki komşu ülkeyi daha fazla tüketmez."