Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik’in yönetiminde gazeteciler Fehmi Koru ve Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, gündeme ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarında şu başlıklar öne çıktı:

BDP ’Lİ VEKİLLERİN TAHLİYESİ

Yargı kendi saygınlığını ve bağımsızlığını korumalıdır. Bu kararların oy birliği ile alınması önemlidir. Bu kararları ben memnuniyetle karşıladım.

DEMOKRATİKLEŞME

Önemli adımlar atıldı. Kadınlara yönelik kıyafet gibi ayrımcılıklar aşıldı. Ama bunları gölgeleyen olaylar İstanbul ’da yaşandı. Bir çevre meselesi olarak başlayan olaylar (Gezi Parkı) çok farklı noktalara gitti. Umuyorum ki 2014 iyi olur.

GEZİ EYLEMLERİ VE 17 ARALIK OPERASYONU

Haziran olaylarıyla (Gezi Parkı), 17 Aralık sürecini ben birbirine paralel olarak görmüyorum. Bunlar birbirinden ayrı meseleler.

ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI

 Askerlerin yargılandığı bazı davalarda bazı yanlışlıklar yapıldı. Kurunun yanında yaş da yandı intibaı oluşuyorsa bazı şeyler konuşulabilir.

‘ORDUYA KUMPAS’ İDDİASI

Ben o konuda cumhurbaşkanı olarak bir şey diyemem. Ama böyle bir algı ortaya çıkarsa bunun bütün hukuki çalışmaları yapılabilir. Nitekim bazı çalışmalar da yapılıyor.

‘CUMHURBAŞKANI OLAYA EL ATSIN’ ÇAĞRILARI

Son olayla ilgili yapacağım şey mahkemelerin düzgün çalışması, yargıya müdahalenin olmaması. Sayın Başbakan’la görüşmemizde görüşlerimi bildirdim ve kendisi de dikkate aldı. Hükümetin karşısına ben ancak muhalefeti koyarım. Hükümetin karşısına ben herhangi başka bir kurumu koyarak böyle bir denge kurmam. Burada cumhurbaşkanı olarak ben ne yapabilirim ki?

HSYK YANLIŞ YAPTI

 HSYK’nın açıklamasını ben doğru bulmadım. Mahkeme karar verecek ve mahkemenin kararını gölgelememek lazım.

‘PARALEL DEVLET’ İDDİALARI

Bir devlet içinde ayrı bir devlet ya da ayrı yapılanmalar olamaz. Kurumun dışında başka bir yerden talimat, başka bir yere kurumun bilgileri taşıma asla olamaz. Bunlar olursa tabii ki araştırılır, ortaya çıkarılır ve gereği yapılmalıdır. Hele de yargı içerisinde böyle bir şey varsa asla tahammül edilemez.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

 Ben parlamenter sistemin Türkiye ’ye daha uygun olduğu kanaatindeyim. Ama çoğunluk isterse başkanlık sistemi olabilir.

YOLSUZLUK TOPLUMU ÇÜRÜTÜR

Vicdanları rahatlatacak bir süreçle, yolsuzluk varsa ortaya çıkarmak, yoksa insanları ikna etmek gerekir. Yolsuzlukların önlenebilmesi için kuralların çok iyi konulşması gerekir. Kurallar iyi değilse herkesi yolsuzluk yapmaya azmettirir. Ne dindarlık, ne vatanseverlik, ne solculuk, ne başka bir şey engel olabilir. Kurallar engel olur. Sayıştay’ın önemi her zaman ortaya çıkıyor burada. Sayıştay Kanunu ile ilgili benim de çağrılarım oldu. Yolsuzlukla ilgili herhangi bir iddia olursa bunun sonuna kadar üzerine gidilmeli, ne gerekiyorsa yapılmalı. Kim olursa olsun, herkes için geçerli.

‘YENİ OPERASYON’ İDDİALARI

Böyle bir korku düzeni olamaz. Yanlışı olan korkar. Yanlışı olmayanın korkmaması gerekir. Soruşturmalar kanun içerisinde, bağımsız yapılırsa o zaman doğru bir neticeye ulaşır. Ama tekrar söylüyorum. Yolsuzlukların eğer üstü kapatılırsa, bunlar o kadar konuşulur ki; toplumu çürütür.

O TIR’I SORDUM

 Bu TIR meselesinin Suriye’deki Türkmenlere yardım götürdüğünü söylediler. Çeşitli güvenlik sebeplerinden dolayı sır çerçevesine girebilir. O TIR’da ne olduğunu bilemem. Ben de sorduğumda bana bunu söylediler.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Dış konjonktür bugün iyi değil. O yüzden meseleleri geciktirmek iyi değil. Gerek Suriye gerekse de Irak’ta yaşananlar bu konuda dezavantajdır.

GEZİ OLAYLARI VE ÖLÜMLERLE İLGİLİ DAVALAR

Bu ölümlerin nasıl olduğu da ortaya çıkacaktır. Gerçekten üzücü. Bunlarla ilgili gerekli yerlere talimatlar da veriliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NA ADAY OLACAK MI?

Benim bu konuda bir şey söylemem için erken, hepimiz için erken. Oturur konuşuruz, günü geldiğinde karar veririz. Bununla ilgili herhangi bir konuşulmuş, yazılmış, çizilmiş bir şey yok. (Radikal)