Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, yem ve çeşitli gübrelerde indirime gidileceğini açıkladı.

Hafta başı üre ve çay gübrelerinde yüzde 30 indirime gidilmişti. Erdoğan geri kalan gübre çeşitlerinde de yüzde 30'luk indirim olacağını duyurdu. Açıklamaya göre karma yemde de yüzde 12 indirim yapılacak.

Erdoğan konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibarıyla üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30'a varan indirim yaptık. Buna ilave olarak yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitro power gübrelerinde de yüzde 30'luk indirime gidiliyor. Yine yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır.

Pancar üreticilerimizin mart ayında alacakları pancar bedellerinin ödemesini 1 ay öne çekiyor, cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım kesin fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı hatırlatmak istiyorum."

2 YILDA GÜBREYE YAPILAN ZAMLAR

İndirime rağmen gübre fiyatı dört ay önceye göre yüzde 53 daha yüksek olacak.

Gübre, tarımsal üretimde en önemli ihtiyaçlar arasında başı çekiyor. Gübre fiyatlarındaki fahiş yükselişler, üretim maaliyetlerini katlamakla birlikte çok sayıda çiftçinin de üretimi bırakmasına neden oldu. Bu gelişmeler, gıda ürünlerinin neredeyse her gün zamlanmasına neden oluyor. Üretimdeki düşüş nedeniyle gıda krizinin çok dah büyüyeceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Yapılan ve yapılacak indirime rağmen gübre fiyatı 4 ay önceye göre yüzde 53 fazla. Gübre fiyatındaki durum son 2 yılda özetle şöyle gelişti:

*2020'de üre gübresinin ton fiyatı 2 bin 100 liraydı.

*Pandeminin ve döviz krizinin etkileriyle 2021'de 6 bin lira dolaylarına kadar ulaştı.

*Keskin yükselişler ve fahiş zamlar 2022'de de devam etti.

*Yapılan indirime rağmen üre gübresinin fiyatı 9 bin 200 lira oldu.