İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da bugün Martin Chulov imzasıyla Afrin operasyonu nedeniyle kentlerini terk eden sivilleri konu alan "Suriye'nin yeni sürgünleri: Türkiye saldırısının ardından Afrin'i terk eden Kürtler" başlıklı bir makale yayınladı.

Makalede "Kürtlerin büyük bir kısmı rejimin elinde tuttuğu Halep'ten kaçarak 'gri bölge' Afrin'e sığınmıştı. Peşi sıra Türkiye birlikleri ve destekledikleri Arap militanlar yaşadıkları şehri kuşattı" ifadeleri yer alırken, Suriye ordusunun destekleri Şii militanların kontrol noktalarında kimin şehirden çıkabileceğine karar verdiği belirtildi.

‘BİZ FIRTINAYI UZAKTAN İZLİYORDUK’

"Suriye savaşının etkisiyle sekiz yıldır süren meşakkatli bir süreç geçiren ülkenin kuzeyi bir kere daha hareket halinde" denilen makale şöyle devam ediyor:

"Kürtler, fırtınanın yaklaşması nedeniyle Türkiye sınırına yakınlarındaki kuşatılmış topraklardan ayrılmanın ağırlığını taşıyor. TSK ve vekillerinin bombardımanı sonucu en az 250 sivil hayatını kaybetti. Pazar sabahı Türkiye destekli Özgür Suriye ordusu militanları Kürt birliklerinin çekilmesinin ardından kente giriş yaptıklarını açıkladı".

"Biz sekiz yıl boyunca bunların dışındaydık" diyen Afrin'de yaşayan Hero adlı bir Kürt gazeteye şöyle konuşuyor, "Biz kimseyi rahatsız etmedik ve etrafımızda olup biten fırtınayı izledik. Sonra Türkler bizim için geldi"

Gazeteye konuşan ve ismi verilmeyen yetkililer ise BM'nin ateşkes kararının Afrin'de uygulanmamasını eleştiriyor.

Öte yandan Brüksel'de açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temcilsici Federica Mogherini "gelişmelerden kaygı duyduğunu" belirterek Türkiye'yi çatışmaların hafifleyeceği yönünde güvence vermeye çağırdı.

Mogherini, uluslararası toplumun Suriye'deki çabalarının "askeri faaliyetleri kışkırtmaya değil yatıştırmaya odaklı olduğunu" kaydetti.

Suriye'nin kuzeyinde Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) 2014 yılında ilan ettiği Afrin Kantonu'nun eş başkanı Hevi Mustafa ise, Reuters'a yaptığı açıklamada Afrin'den toplam 200 bini aşkın sivilin göç ettiğini söyledi.

BBC'nin haberine göre Hevi Mustafa bu sivillerin barınak, su ve gıdadan yoksun bir şekilde bölge yakınındaki alanlara çekildiklerini ifade ederek, "İnsanlar arabalarda uyuyor. İnsanlar çocuklarıyla beraber ağaç altlarında uyuyor" açıklaması yaptı.

Hevi Mustafa Afrin merkezinde kalan sivillerin Türkiye'nin desteklediği grupların tehdidi altında olduğunu da kaydetti.

Kaynak: Bianet