İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Kaldıraç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD),  Yeşiller ve Sol Parti, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Alınteri, Partizan, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Devrimci 78’liler, ölüm orucunda bulunan, zorla müdahale edilen Grup Yorum üyeleriyle dayanışmak için İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, "Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, son derece demokratik ve bir o kadar da anlaşılır taleplerini anında karşılayabilecek siyasi iktidar, bunu yapmak yerine sorunu bir irade savaşına dönüştürme ısrarını sürdürdü, sürdürüyor" dedi.

Bu ısrarın, 12 Mart tarihinde zorla tıbbi müdahale girişiminin tırmandırılmasıyla devam ettiğini ifade eden Kanat, direnişin 270’inci gününde olan Bölek ve Gökçek’in zorla tıbbi müdahalede bulunulabilecek şekilde yoğun bakım servisine kaldırıldığını hatırlattı.

'BÜYÜK SİYASİ TALEPLERİ YOK'

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve talebi “adil yargılanmak” olan Mustafa Koçak’ın sağlık durumunun kritikliğine işaret eden Kanat, "Yakınlarının Koçak’ın sesinin duyulması için yaptıkları eylemler karşısında polis zoru devreye girmekte, şiddet ve gözaltıyla bu ses bastırılmaya çalışılmaktadır. Yine Çağdaş Hukukçular Derneği’nden 8 tutuklu avukatın da müvekkillerinin talepleri için başladıkları açlık grevi 30 güne ulaştı. Bu açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin öyle büyük siyasi talepleri yok, sadece adalet ve asgari demokratik kurallar çerçevesinde hareket edilmesini istiyorlar" ifadelerini kullandı.

'ZORLA MÜDAHALENİN ÖLÜM DIŞINDA ANLAMI YOK'

Siyasi iktidarın istediği anda yerine getirebilecekleri bu talepler karşısında çözümsüzlüğü tercih ettiğinin altını çizen Kanat, "Bizler gerek Grup Yorum’un gerek Mustafa Koçak ve müvekkillerinin talepleri için açlık grevi yapan ÇHD’li avukatların taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istiyoruz. Zorla müdahalenin sakatlık ve ölüm dışında bir anlamının olmadığını belirtiyor, Bölek ve Gökçek’in başına gelebileceklerden zorla müdahaleyi yapan devletin yetkili kurumlarının sorumlu olacağını ifade ederek bunun bir cinayet olduğunu bir kez daha vurgularken Grup Yorum üyeleri, Mustafa Kocak ve avukatlarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: HERKESİN SAVUNMA HAKKI VARDIR

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, uzun zamandır gündemden düşmeyen açlık grevleriyle ilgilendiklerini belirterek, insan hakları savunucularından heyet oluşturduklarını söyledi. Türkdoğan, "Hiç kimse önceden suçlu ilan edilemez herkesin savunma hakkı vardır. Eğer bu ülkede insanlar bedenlerini açlığa yatırıp ölümü göze almış ise bunların neden yapıldığının bilinmesi gerekir. Meseleye insan hakları çerçevesinden bakılırsa sorunlar çözülür" dedi.