Hükümetin hazırladığı ve sınırsız hak ihlallerinin önünü açacak olan 'İç Güvenlik Paketi'ne tepkiler sürüyor. Greenpeace, 'İç Güvenlik Paketi'nin temel hakları dahi kullanılamaz hale getireceğine dikkat çekerek, tasarının insan haklarına aykırı olduğunu, geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Greenpeace Avukatı Deniz Bayram tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de son yıllarda çeşitli düzenlemeler ve uygulamalarla, bu demokratik hakların görmezden gelindiği vurgulanarak, "Yeni yasa tasarısı ise, anayasal temel hakların tamamen uygulanamaz hale gelmesine neden olacak nitelikte” denildi.

'POLİSE SAVCI, VALİYE GÖZALTI YETKİSİ'

Yeni yasa tasarısının, polisin savcı yetkilerini kullanabilmesine, valinin doğrudan gözaltı kararı alabilmesine olanak vererek, bağımsız yargının yetki alanını daraltacağına dikkat çeken Av. Bayrak, "Protestolara müdahale ve protestonun sonlandırılması, sağlığa zararlı biber gazının kullanımı ve gözaltı gibi kararlar, anayasal haklar konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan kişiler ve bağımsız olmayan kurum ve kişilerce alınabilecek. Kısacası, ifade özgürlüğü ve protesto hakkıyla ilgili var olan anayasal düzenlemeler uygulanamaz hale gelecek" uyarısında bulundu.

Tasarının insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden Av. Bayram, “Ayrıca, protestolara katılan kişilerin, konum bilgileri ve biyolojik verilerinin kaydedilmesi temel insan haklarına aykırıdır. Türkiye’de barışçıl protesto hakkının kullanılması çeşitli uygulamalarla halihazırda sınırlandırılıyor. Hükümetin, ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacak yasalar çıkarmak yerine, insanların barışçıl protesto hakkını güvence altına alan önlemler alması gerekiyor” dedi.