Nevşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile yapılan temel kazısı sırasında ortaya çıkarılan yeraltı kentindeki kilise açığa çıkarılmaya başlandı. 

Kilisenin yeraltında kalması nedeniyle fresklerinin korunmuş olması dikkat çekti. Freskler üslup olarak da Kapadokya’daki diğer kiliselerdekinden farklı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, geçen yıl içerisinde temizleme çalışmalarına başlanılan dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde, Kapadokya tarihini değiştirecek kadar çok ciddi verilere ulaştıklarını belirtti.

ORTODOKS HRİSTİYANLARIN İLK KİLİSELERİNDEN

Geçtiğimiz günlerde yeraltında Ortodoks inancına sahip Hristiyanların ilk kiliselerinden biri olduğu tahmin edilen bir yapıya ulaştıklarını ifade eden Ünver, bilimsel çalışmalar ışığında sürdürülen çalışmalarda söz konusu kilisenin M.S. 4’üncü yüzyıla kadar uzandığına yönelik bilgiler edindiklerini söyledi.

'KİLİSE, DÜNYA ORTODOKSLARININ TARİHİ GELİŞİMİNİ DEĞİŞTİREBİLİR'

Belediye başkanı Ünver, ''Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerinden biri olarak değerlendiriliyor. Bu konunun uzmanlarının bize verdikleri bilgilere göre, kilisedeki frekslerin çok özgün olduğu ve hatta birkaç tanesinin bu kiliseye ait olabileceğini söylediler,'' dedi.

Kilisedeki frekslerin çok iyi korunduğunu aktaran Ünver, ''kilisenin içerisi toprakta olduğu için fazla da yıpranmamış. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan,'' diye belirtti.

'TURİZME AÇILACAK'

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşimimin bir bölümünü önümüzdeki yılın sonlarına doğru ziyarete açmayı planladıklarını da belirtti. 

Ünver daha sonra şunları ifade etti: 

''Öyle zannediyorum ki önümüzdeki yılın sonuna doğru Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapacağımız görüşmelerle bu bölgenin bir bölümünü insanlarımızın gezebileceği bir alan haline getirmeyi planlıyoruz.''

''Nevşehir’in zengin tarihini tüm dünya turizmine kazandıracağımız günü heyecanla bekliyoruz.''

(Kaynak: Sat7türk haber)