Suruç’ta 9 gündür gözaltında tutulan 261 Kobaniliden 64’ü gece yarısından sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edildi.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarının artması ile Kobani’den 6 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan yetkililerin talebi ve onayıyla geldikten sonra gözaltına alınan 261 Kobaniliden 64’ü sınır dışı edildi.

Bir haftayı aşkın süredir Urfa’nın Suruç İlçesi’nde gözaltında tutulan 261 Kobanili, serbest bırakılma vaatlerinin hayata geçirilmemesine dün isyan etmişti.

Tutuldukları Suruç Kapalı Spor Salonu’nda kapı ve camları kırarak tepki gösterdi. Olayın duyulması üzerine salona giderek yetkililer ve gözaltındakilerle görüşen HDP milletvekilleri spor salonunda oturma eylemi başlattı.

Hükümet yetkilileriyle de görüşen HDP’li vekillere, gözaltındakilerin durumunun Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağı ve bir sonuca bağlanacağı iletildi. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, tüm gözaltıların sınır dışı edileceği belirtildi. Bu durumu kabul etmeyen ve tepki gösteren vekiller tekrardan görüşmelere başladı. Yaşanan görüşme sonucu Kobani’ye gitmek isteyenlerin Kobani’ye gönderileceği ve burada kalanların durumunun ise bugün netleşeceği ifade edildi.

Bunun üzerine Kobani’ye gitmek isteyenler adlarını listeye yazdırdı. Aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve gazetecilerin bulunduğu 261 Kobaniliden 64’ü adını polisin tuttuğu isim listesine yazdı. 64 kişinin sınır dışı edileceğine dair tutanak spor salonunda eylem yapan HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından imzandı.

6 minibüse bindirilen Kobanililer gece saat 02.00’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru hareket ederek Kobani’ye geçtiler. Kobanilileri, sınır kapısında Kantonun asayişi güçleri karşıladı.