Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi.  

BATMAN

HDP Batman İl Örgütü üyeler, parti binası önünde bir araya geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.

HDP’li Tiryaki, 6 yıl içerisinde, o dönem yaşanan ölümlerin sayısının dahi netleştirilmediğini ifade ederek, “Daha dramatik olanı öldürülen kişiler arasında kamuoyu sadece Yasin Börü'nün adını biliyor. Oysaki bunların hepsi birer baba, anne, kardeşti. Sadece siyasi amaçlar için kullanılınca bir ismi tekrar tekrar söyleyince, bu olayları ortaya çıkartmak anlamına gelmez. İktidar 6-8 Ekim olaylarını aydınlatmak isteseydi, verilen araştırma önergeleri kabul edilirdi" diye konuştu.

Verdikleri önergelerin AKP ve MHP oyları ile engellendiğini ifade eden Tiryaki, "HDP'de mücadele edenlere baskı uygulamak istiyorlar. Bu hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz. Bu haksız ve hukuksuzluklara karşı hesap verecekler. Halkı korkutacaklarını sananlar yanılıyorlar. Seçim sandıklarında da hukuk önünde de bunun hesabını verecekler" dedi. 

PİA’DAN TEPKİ

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ile parti yönetimi, gözaltılara partinin Diyarbakır’daki binasında yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi.

Kaya, "18 yıllık AKP iktidarı ülkeyi siyasi, ekonomik ve hukuki olarak iflas noktasına getirmiştir" dedi.

Kaya, "10 yıllık Suriye politikası başta olmak üzere, Libya ve Doğu Akdeniz’deki siyasi başarısızlık gün yüzüne çıktıkça içeride sertleşen bir iktidar ile karşı karşıyayız. İşsizliğin rekor seviyeye ulaştığı, enflasyonun tavan yaptığı, Türk Lirasının rekor seviyede değer kaybettiği, insanların açlık ile karşı karşıya olduğu bir ekonomik iflas durumunu yaşıyoruz. Anayasanın askıya alındığı, hukukun iktidarın emri ile iş yaptığı, adaletin ortadan kaldırıldığı hiç kimsenin kendisini güvende hissetmediği bir vasattan geçiyoruz” diye konuştu.

Yaşanan olumsuzlukların altında Kürt sorununun yattığını kaydeden Kaya, "Bugünkü operasyonda Kürt siyasi yelpazesinde farklı kişilerin gözaltına alınmış olması, bu operasyonun Japonya'da Kürt dil eğitimine, 2017’deki Kürdistan referandumuna, Rojava’daki Kürt kazanımlarına, demokratik sistemde halkın iradesine kayyum atanmasına, kayyımların Kütçe tabelalar üzerinden Kürt diline yönelik saldırıları, son dönemde yaşanan Kürtlere yönelik saldırı ve işkence ile devam eden çöktürme hareketinin devamı olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

PİA Genel Başkan Yardımcısı Murat Bozdemir ise, Van’da yaptığı açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi.

Bozdemir, operasyonun Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu söyledi.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada HDP İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ölker konuştu.

Ölker, eylemler sırasında yaşanan ölümlerden partilerinin sorumlu olmadığını kaydederek, “DAİŞ’in Kobani’ye saldırısını müjde verir gibi duyuran ve halkın DAİŞ barbarlığına karşı gösterdiği tepkiye saldırarak, onlarca Kürdü sokakta katledenlerdir. Bu çevreler şimdi de yanlarına Saray’da balayı yapan savcıyı alarak sonuç almaya çalışıyorlar” dedi.

Açıklama alkışlarla sona erdi.

ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü’nün parti binası önünde yapmak istediği açıklamaya polisler izin vermedi. Bunun üzerine partililer oturma eylemi yaptı. Partililer sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganları attı. Partililer, bina önündeki polis ablukası kalkmayana kadar açıklama yapmayacaklarını ve oturma eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Partililerin eylemi sürüyor.  

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü, parti binasında yaptıkları açıklamayla gözaltı operasyonunu protesto etti. "İntikam operasyonları ile HDP susturulamaz" pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Türkiye İşçi Partisi (TİP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Ankara Şubeleri, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Emek Hareket Partisi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

HDP Ankara İl Örgütü yöneticilerinden Dilek Yılmaz, gözaltıları “intikam operasyonu” şeklinde nitelendirerek, kararın yargı kararı olmadığını belirtti. Yılmaz, “Karar dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır. Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır" dedi. Yılmaz, “Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak. Faşizme sarılanlar bilsinler ki; HDP geliyor. Korksanız da koltuklarınıza sarılsanız da HDP’nin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Başkanı Fatin Kanat ise, konunun takipçisi olacaklarını ve gözaltların serbest bırakılmasını istedi.

Devrimci Parti Genel Eşbaşkanı de, “HDP biziz, bugün HDP'ye yapılan her saldırı Devrimci Partiye’de yapılmıştır. Başımız dik mücadelemize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eşbaşkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı.

Gözaltı operasyonuna tepki gösteren Leyla Güven, “Mücadelemiz karşısında zor duruma düşenler böyle yöntemlere başvurarak bizi durdurmaya çalışacaklar. 2009’da belediye başkanları olarak tek sıra halinde ellerimiz kelepçelendiğinde kaybeden bu ülkenin demokrasisi oldu. O zaman cemaatin operasyonları bugün AKP ve MHP iktidarı ile sürüyor” diye konuştu. “Dün ‘ovada siyaset yürütün’ diyenler, bugün ovada yürüttüğümüz siyaseti engellemeye çalışıyor” diyen Güven, şunları söyledi: “Bu siyaseti engelleyemezsiniz. HDP olarak bir umut yarattık. 10 bin üyesinin tutuklu olduğu bir siyasi parti olarak bize diz çöktüremezsiniz. Ama biz sizin acınızı biliyoruz. AKP-MHP iktidarı bitti. İçte, dışta yaşanan krizleri perdelemek için HDP’ye operasyonlar yapılıyor. Hiçbir şey savaş politikalarınızı, yolsuzluklarınızı, ekonomik krizi perdeleyemez. Siz barajlar koydunuz, barajlara aştık. Bir umut olduk. Her gün daha da büyüyor, büyüyeceğiz. Kobani düştü düşecek dediler. Kobani düşmedi. Asıl kazandıracak olan diyalog ve müzakeredir. Özgürlük trenine bindik amacımıza ulaşacağız.”

Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla sona erdi. 

URFA

HDP Urfa İl Örgütü binasındaki açıklamaya milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan HDP’li Öcalan, soruşturma konusu tarihte yaşamını yitirenlerin çoğunun kendi partilerinden yurttaşlar olduğunu belirterek, “Savcı istese bunları açığa çıkarabilir. Neden yapmıyor? Bu topraklara barışı getirmeyi amaçlıyoruz. 4 yıl önce de aynı senaryo vardı. HDP’yi tasfiye edemeyeceksiniz” diye konuştu.

Açıklama, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganıyla sona erdi. 

VAN

HDP Van İl Örgütü, gözaltıları İpekyolu’ndaki parti binasında yaptıkları açıklamayla kınadı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve parti yöneticileri açıklamaya katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, “Bu bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonudur” dedi.

Bartın, tüm halkı HDP etrafından kenetlenmeye çağırdı.

ÇALDIRAN

Çaldıran’da partililerin katılımıyla açıklama yapıldı. HDP Çaldıran İlçe yöneticilerinden Mehmet Moraner, baskılarla partilerinin sindirmeyeceğini belirtti.

BİTLİS

HDP Bitlis İl Örgütü, gözaltıları parti binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, partilerinin gücünü halktan aldığını ve hiçbir zaman iktidarın baskılara boğun eğmeyeceklerini söyledi.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü binasında önünde yapılan açıklamaya kent milletvekili Sait Dede, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ile çok sayıda kişi katıldı. HDP’li Dede, konuşmasında, “Kobani düşmedi düşmeyecek. HDP düşmedi düşmeyecek” dedi.

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, gözaltılara ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi.  Toplantıya, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Mahmut Tuğrul, Dersim Dağ, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve partililer katıldı. Basın metinini okuyan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, gözaltı operasyonunun AKP’nin siyasal intikam alma girişimi olduğunu belirtti. “Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır” diyen Güzel,  “Kobani eylemleri gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı, Kobani’nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobani’nin düşmemesinin intikamıdır. Kobani de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi.

'YENİLGİNİN ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR'

İktidarın operasyonla 7 Haziran seçimlerinin acısını çıkarma çalıştığını kaydeden Güzel, “Katliamın esas sorumluları bizleri suçlayanlardır” diye konuştu.

Güzel şöyle devam etti:

 “Bu saldırı aynı zamanda 31 Ağustos’ta açıkladığımız “Barışa çağrı deklarasyonumuza” iki hafta önce başlattığımız Demokrasi İttifakı ve “Anti-faşist blok” çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır. Biz antifaşist blok dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor, biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor. Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki: HDP geliyor. Korksanız da,  koltuklarınıza sarılsanız da HDP’nin zamanı geldi.”

TUĞRUL: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul ise defalarca mecliste 6-8 ekim olaylarına ilişkin önerge verdiklerini ancak AKP'nin oylarıyla bu önergelerin reddedildiğini söyledi.

Tuğrul, HDP özelinde Türkiye'de demokratik kesimlerin baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, "Bu hukuki bir operason değil, siyasi operasyondur. AKP'nin bölgede yapmadığı hiçbir suç kalmadı. İnsanlarımız helikopterden atıldı. Ormanlarımız doğamız yakılıyor. Ama tüm bunlara karşı mücadelemizde bir adım geri adım atmayacağız" dedi.

AVUKAT KISITLAMASI HUKUKA AYKIRI

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi de yaptığı yazılı açıklamada, gözaltına alınan HDP’liler hakkında 4 günlük gözaltı süresi ile 24 saat avukat görüş yasağı olduğunu kaydetti.

Kobani olaylarında yaşanan saldırı ve ölümlerin gerçek sorumluları ortaya çıkarılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Siyasi iktidar yargı eliyle, bir yıl önce yaptığı gibi bugün de elinin altında tuttuğu bir soruşturma dosyasını kendi çıkarları için kullanıyor, HDP’li siyasetçilerin gözaltına alınması emrini veriyor. 6 yıldır süren soruşturma kapsamında ‘şüphelileri’ ifade almak için adliyeye çağırmak yerine sabaha karşı ev baskını yapmaları hatta soruşturma kapsamında daha önce ifade vermiş olan müvekkillerimizin gözaltına alınmalarını hukuki bir gerekçe ile anlatmanın mümkün olmadığını biliyoruz. Avukatların gözaltındaki müvekkilleri ile görüşmelerini engellemek adil yargılanma hakkının ihlali, soruşturmanın hukuksuzluğunun gizlenmesi amaçlıdır. Sürecin başında beri tüm hukuksuzlukları teşhir ettik etmeye devam edeceğiz” denildi.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü’nün, Sanat Sokağı’nda yaptığı açıklamada, "Siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP susmayacak" yazılı pankart açıldı. Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Kasum,  yapılanın bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonu olduğunu söyledi. 

AKP ve MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve zorbalığın geldiği boyutu gösterdiğini belirten Kasum, bu kararda yargının aparat haline getirildiğini dile getirdi. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceklerini, demokrasiyi kuracaklarını ifade eden Kasum, "Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önce aynı gerekçeyle gözaltına alınmış, kimisi tutuklanmış ancak sonrasında hepsi serbest bırakılmıştır. Toplumun bütün kesimlerine çağrımızdır. Düzmece operasyonlarınız bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacaktır. Bugün partimize yapılanlar yarın tüm demokrasi, özgürlük ve adalet savunucularına yapılacaktır. Sessiz kalmayıp antifaşist bloğu büyütmeli ve demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz" dedi.

ADANA

HDP’lilerin Adana’daki Heykelli Park'ta yapmak istedikleri açıklamaya izin verilmedi. HDP’liler bunun üzerine parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklama sırasında HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile kendilerini engellemeye çalışan polis arasında tartışma yaşandı.

Polis, “Terörle ilgili açıklama yapacaksınız” sözleriyle açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti.

Polislere tepki gösteren Hatimoğulları, “Milyonların oyunu almış bir partiye Adana’da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana’da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

Hatimoğulları, sivil bir darbeye tanıklık ettiklerini kaydetti. “6-8 Ekim’e dair bir soruşturma yapacaksanız en başta Efkan Ala’nın ifadesini alacaksınız. Dönemin başbakanının ifadesi alınmalıdır” diyen Hatimoğulları, “Hedefleri muhalefeti terörize ederek parçalamak” dedi.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ise, “Yıllardır yapılan şey tekrarlanıyor. Barışı kalıcı hale getirmeye çalışsanız bugün bu tablo olmayacak”  dedi.

Oturma eylemi yapan kitle, "HDP halktır, halk burada” sloganıyla dağıldı. 

MERSİN

Mersin’deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme omuz omuza” sloganları atıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, “Kobani’de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi. Alış, “Kobani direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük” ifadelerini kullandı.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü binasındaki açıklamaya İHD, TÖP, TİP, SYKP, Eğitim Sen ve AKA-DER de destek verdi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur" dedi.   

İSKENDERUN

HDP İskenderun İlçe Örgütü’nün açıklamasında konuşan partinin PM üyesi Bestami Çorapçı, "Bu iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak" dedi.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü, parti binasında açıklama yaparak, "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, "Bu saldırılar AKP'nin siyasal intikam saldırılarıdır, partimiz yılmayacaktır" diye konuştu.

İZMİR

İzmir’in Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde de gözaltılar protesto edildi. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur, ortak metni okudu. HDP’li Çepni ise, “HDP dimdik ayaktadır. HDP var oldukça bu faşist diktatörlük ayakta kalamayacak. Yoldaşlarımız, arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” dedi.

TJA ve Barış Anneleri İnisiyatifi, Kadifekale’de operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. HDP Konak İlçe Eşbaşkanı Hayat İzgi, operasyonları kınayarak, “Bu halk 12 Eylül’ü yaşamış bir halktır. Bu baskılar karşısında duracağız, başkaldıracağız” dedi.

AYDIN, MUĞLA, MANİSA

Aydın, Muğla ve Manisa’da da gözaltılar yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı