Toplu sözleşme görüşmeleri öncesi yürüyüş düzenleyen KESK, heyetlerine uygulanan ambargoyu protesto ederek 'Bu görüşme masası dağıtılmalıdır' dedi.

KESK, mamu emekçilerinin 4. Grup Toplu Sözleşmesi'nin ilk turu öncesi görüşmeleri protesto etmek için TRT Arı Stüdyoları önünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüşte “Yandaş güdümlü sendikaya hayır”, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek” sloganları atılırken, KESK'in Toplu Sözleşme'yle ilgili taleplerinin yer aldığı pankart taşındı.

Evrensel'de yer alan habere göre, yürüyüşte OHAL'in kaldırılması ve KHK'lerle işten atılan kamu emekçilerinin işlerine dönmesi talebi öne çıkarken, KESK heyetinin ihraçlara gerekçe gösterilerek toplu sözleşme görüşmesine alınmamasına tepki  gösterildi. KESK'lilerin yürüyüşüne CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz, HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü ve Emekli Sen üyeleri destek verdi. 

'BAKANLIĞIN HEYETİMİZİ BELİRLEME YETKİSİ YOKTUR!'

Yürüyüş sonrası Bakanlık önünde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme masasına ihraçlar gerekçe gösterilerek heyetlerinin kabul edilmemesini “sivil darbe” diye nitelendirdi. Bozgeyik "Biz kimseden onay almayız. Bakanlığın ve Devlet Personel Başkanlığı'nın heyetimizi belirleme yetkisi yoktur” dedi.

OHAL KHK'leri ile Memur-Sen'in yüz binlerce üyesinin atıldığının altını çizen Bozgeyik, “Kendi üyelerine sahip çıkmayan bir konfederasyonun kamu emekçileri adına olumlu bir karara imza atması mümkün değildir. Bu masa dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise işyerlerinde ve sokaklarda olmaya devam edeceklerine dikkat çekerek, “Bu orta oyununu dağıtacağız” dedi. 

OHAL HUKUK

KESK'lilere destek olmak için gelen CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, OHAL ve KHK düzeninin emekçilerin haklarını gasp ettiğini belirterek, “Meclis'te her gün emekçilerin yıllarca yıllık kazanımlarını gasp etmeye yönelik çalışıyorlar. KESK'i Toplu Sözleşme sürecine dahil etmiyorlar. Bu durum OHAL darbesini ortaya koyuyor” dedi. CHP Ankara Milletvekil Şenal Sarıhan, OHAL'in hukuk kurallarının dışına çıkılması anlamına gelmediğini ifade ederek, “OHAL kaldırılmalıdır ancak kaldırılmıyorsa da hukuk kurallarına uygun davranılmalıdır. OHAL hukukun ihlali değildir” diye konuştu.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, bölge belediyelerine atanan kayyımlara dikkat çekerek, “Oraya kayyım atandığında Türkiye'nin her yerine, bütün kurumlarına kayyım atanacağını görmemiz gerekirdi” diye belirtti. 

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü, emekçilerin iki görevi olduğunu söyleyerek bu görevleri şöyle tanımladı:

"Birincisinin çalışmak, ikincisinin hakkını almak. Hakkını almak için ise demokratik sendikalara ihtiyaç vardır. Onlar KESK'lilerdir”

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül de KESK'in verdiği emek mücadelesinin yanında olduklarının ifade etti. 

Konuşmaların ardından KESK heyeti toplu sözleşme masasını protesto ederek, görüşmelere katılmadı.