Rusya-Ukrayna krizinde gözler, bugün yapılması planlanan müzakerelere çevrilmiş durumda.

Rus haber ajansı Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya ile görüşmeler için belirlenen Ukrayna heyetinin Belarus'ta olduğunu, temasların birkaç saat içine başlayacağını aktardı.

Krizdeki son gelişmeler şöyle:

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak görüşmeler için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Anatoly Glaz, "Müzakere platformu hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi. Toplantı salonunun bir fotoğrafı da yayınlandı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün krizdeki gelişmeleri görüşmek ve 'birleşik yanıtı koordine etmek' için müttefikleri ve ortaklarıyla bir görüşme yapacağını açıkladı. Görüşmeye hangi ülkelerin katılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

Batı dünyasının haftasonunda açıkladığı yaptırım serisinin devreye girmesiyle, Rusya'nın para birimi ruble güne rekor düşüşle başladı. Doların ruble karşısında yüzde 41.5 oranında değer kazandığı belirtildi.

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları bugün Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor. Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor.

İsmini açıklamayan bir ABD'li yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’yı işgal etmek için kullandığı Belarus’ta da ordunun savaşa hazırlandığını iddia etti.

Washington Post'a konuşan yetkili, Belarus ordusunun bugün Ukrayna’ya girebileceğini öne sürdü. Kyiv Independent gazetesi de birden fazla kaynağa dayandırdığı haberinde Belaruslu paraşütçü askerlerin Ukrayna’ya gönderilebileceğini yazdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün akşam telefon görüşmesi yaptığı İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a 'önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu' söyledi. İngiltere hükümetinden bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre görüşmede Boris Johnson, Zelenskiy’in işgal başından bu yana gösterdiği liderliği tebrik etti.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Kiev ve Harkov'da patlamalar yaşandığı belirtildi.