Van’ın Başkale ilçesinin Kaşkol Mahallesi’nde, 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu öldüğü belirtilen 20 yaşındaki Erhan Görür’le ilgili ailesi adalet çağrısı yaptı. Görür’ün kuzeni Engin Görür, “Sınırdan iki karton kaçak sigara almanın cezası ölüm müdür?” diye sordu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yaşananları sordu. Gergerlioğlu, kamuoyuna bu konuda bilgi verilmesini istedi.

‘TELEFONLA ARAYARAK BENİ VURDULAR DEDİ’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, askerler tarafından vurulup öldürülen ve “İran sınırında kaçakçılık yaptığı” açıklanan 20 yaşındaki Erhan Görür’ün ailesi İnsan Hakları Derneği’nin ardından Van Barosu’na başvurdu. Aile, Görür’ü öldürenler hakkında suç duyurusunda bulunup konuyu takip edeceklerini söyledi. Görür’ün ölümünün ardından aile tüm kamuoyuna çağrıda bulundu: “İki karton kaçak sigaranın cezası ölüm müdür? Sesimizi duyun…”

Görür’ün kuzeni Engin Görür, olayın aydınlatılması için kapı kapı dolaşıyor. Görür son olarak Van Barosu’na başvurdu. Kuzeninin yaralı haldeyken köylülerini telefonla arayarak, ‘Beni vurdular’ dediğini aktaran Görür, kuzeninin 7 kişilik ailesinin geçimini sağladığını söyledi. Görür şunları söyledi: “Bütün Türkiye halkına sesleniyoruz: Susmayın, elinizden geldiği kadar bize yardımcı olun. Sesimizi duyun. Gençlerimiz artık öldürülmesin. Adalet istiyoruz.”

‘GÜLER YÜZLÜ BİR İNSANI ÖLDÜRDÜLER’

Görür’ün babasının yıllar önce vefat ettiğini ve 7 kişilik ailesine baktığını söyleyen kuzen Görür şöyle devam etti: “Kuzenimin iki engelli kardeşi vardı. Annesi ve 7 kardeşine bakıyordu. Mecbur olmasa bu işi yapar mıydı? Kim bu işi yapmak ister ki? Mecbur kaldı. Başka iş yok. Evinde ekmek olsa bu işi yapmazdı. Güler yüzlü bir insanı öldürdüler. Kendisinden bu ana kadar şikayetçi olan bir insan bile bulamazsınız. Hiç kimse ölümü hak etmiyor, Erhan ise hiç hak etmiyordu… Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Bu olayı bizimle birlikte takip edin. Başka Erhan’lar ölmesin diye sesimizi duyun.”

AKAR’A SORULAR: KAÇ SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Erhan Görür’ün ölümünün aydınlatılması ve sorumluların açığa çıkartılması çağrısında bulundu. Akar’a soru önergesi veren Gergerlioğlu, “Son 5 yılda askeri personel tarafından öldürülen sivil yurttaş sayısı kaçtır?” diye sordu.

Gergerlioğlu Akar’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

Erhan Görür isimli yurttaşın Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol Mahallesi’nde bulunan askerler tarafından ateş açılarak öldürüldüğü iddiası doğru mudur?
Eğer bu iddia doğruysa Erhan Görür isimli yurttaşa ateş açan askerler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?
Eğer bu iddia doğruysa Erhan Görür isimli yurttaşa ateş açan askerlerin ateş etmelerinin nedeni nedir?

Ne olmuştu?

Van’ın Başkale ilçesinin Kaşkol Mahallesi’nde, 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu öldüğü belirtilen 20 yaşındaki Erhan Görür’ün ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nden hukuki yardım talebinde bulundu. Ailenin yazılı olarak anlattığı başvuruda, Görür’ün askerler tarafından bulunduğu belirtilerek, “Erhan’ın cansız bedeni yerde, iki asker başında durmuş şekilde görülüyor” denildi. Görür’le birlikte Saim Yılmaz da ağır yaralandı. Yılmaz, tedavi için Van Bölge Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.