Yeni eğitim dönemine yoğun katılımla başlayacak olan Kürtçe eğitimin verildiği Ferzad Kemanger İlkokulu öğretmenlerinden Leyla Bağırtır, Kürtçe bilen öğretmenleri özgür eğitimin verildiği okullarına katılmaya çağırdı.

Kürtçe anadilde eğitim vermek için Diyarbakır Bağlar ilçesinde açılan ve asimilasyonun merkezi olan devlet okullarının eğitimine alternatif olarak ön plana çıkan okullardan Ferzad Kemanger İlkokulu, 3'üncü eğitim-öğretmen dönemine giriyor.

Eğitimde asimilasyon politikalarına karşı alternatifini yaratan Kürtçe okula ailelerin ilgisi oldukça yoğun olduğu belirtiliyor.

Yeni eğitim ve öğrenim döneminin başlangıcını yapmaya hazırlanan Kürtçe okula Eylül ayı sonuna kadar başvurular kabul edilecek.

3 yıl önce pilot bölgeler arasında seçilen Ferzad Kemanger İlkokulu'nun yeni eğitim döneminde 90 yeni kayıtlı öğrencisi bulunuyor. 26 Eylül'de eğitime başlayacak okulda bu yıl ailelerin de katılacağı açılış yapılacak.

YENİ SINIFLAR AÇILDI

Ferzad Kemanger İlkokulu öğretmenlerinden Leyla Bağırtır, geçen eğitim döneminde toplamda 8 sınıflarının bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin okul öncesi, 4'ünün birinci sınıf ve 3'ünün de ikinci sınıftan oluştuğunu söyledi. Yeni eğitim döneminde yoğun kayıtların olduğunu belirten Bağırtır, "Biz bu kayıtlar için herhangi bir çalışma yürütmedik. Aileler kendileri çocuklarını anadilde eğitim veren okullarımıza kaydedip anadilde eğitim görmelerini istiyor. Bu sene 3 tane birinci sınıf ile birlikte 2 tane okul öncesi eğitim sınıfı açmayı düşünüyoruz. Halka cevap olabilmek adına gelen bütün talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Kayıtlar yoğun, kontenjanı zorlayacağız. Daha sonra kentte bilindiği üzere yine paralel düzeyde Kürtçe eğitim veren Medeni Yıldırım ve Aydın Erdem okullarımıza da çocuklarımızın kayıtlarını yapacağız" diye konuştu.

'GÖREVDEN ALINAN ÖĞRETMENLERİ KÜRTÇE OKULLARA ÇAĞIRIYORUZ'

Kayıtların Eylül ayı sonuna kadar devam edeceği bilgisi veren Bağırtır, "Biz verdiğimiz eğitime alternatif eğitim diyoruz. Çocuklarımızın kırtasiye ve ulaşım maliyetlerini direkt olarak biz karşılıyoruz. Çocuklar anadillerinde eğitim gördüklerinden ilerlemeleri de gerçekten çok hızlı ve güçlü oluyor. Burada çocukların geleceği ile ilgili sıkça sorulan sorular mevcut. Elbette bu çocuklar ilk ve ortaokulu bitirdikten sonra sokakta kalacak değiller. Lise ve üniversitede de Kürtçe eğitim için Mezopotamya Vakfı'nın ve bizlerin bu konuda ciddi çalışmaları var. Şuanda devletin bunu engelleme girişimleri söz konusu fakat bu konuda ciddi bir ilerlemenin de kat edildiğini söylemek lazım. Şuanda sistemin verdiği eğitimde görülüyor ki ne kadar okursan oku, sonuç itibari ile anlamsız olduğu anlaşılıyor. Örneğin şuanda yıllarca okul okuyup öğretmen olmuş binlerce Eğitim Sen'li görevden alındı. Bu da gösteriyor ki sistemde okumak anlamsızlıktır. Bu yüzden alternatiflerin yaratılması ve kendi ayaklarının üzerinde durulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

'HERKESİN BU PROJEYE İNANMASI GEREKİYOR'

Devlet tarafından görevden alınan öğretmenler arasında Kürtçe eğitim verebilecek çok sayıda öğretmenin olduğuna değinen Bağırtan, bu öğretmenlerin Kürtçe eğitim veren okullara gelerek eğitim vermelerini istediklerini ifade etti.

Bağırtır, "Sistemde ısrar etmektense, yanımızda yer almaları daha güzel olur. Herkesin bu projeye inanması gerekir. Eğer bu projeye inanırsak, desteğimizi buna göre verirsek birlikte daha kaliteli sonuçlar alacağımıza inanıyorum" vurgusu yaptı.