Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma planının uygulanamayacağı görüşünü bildirdi.

Goran'ın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, partinin üst düzey yöneticileri, liderleri Noşirvan Mustafa'nın 19 Mayıs'taki vefatının ardından ilk defa bir araya geldi. Toplantıda Goranlı yetkililerin IKBY'nin bağımsızlık referandumu planı ve diğer siyasi gelişmeleri ele aldığı ifade edildi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin parlamentoda yer alan siyasi parti temsilcileriyle çarşamba günü Erbil'de yaptığı toplantıda, bağımsızlık referandumu için 25 Eylül tarihinin belirlendiği belirtilmişti. Statüsü tartışmalı olan Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

'ÖNCELİĞİMİZ TARTIŞMALI BÖLGELERİ IKBY'YE BAĞLAMAK'

Sputniknews’in haberine göre, Goran'ın Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammed Rahim Tevfik, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmeyeceği kanaatindeyiz. Goran için önceliğimiz uygun, iyi ve gelişmiş bir idare kurup anayasaya göre hareket ederek tartışmalı bölgeleri IKBY'ye bağlamaktır" dedi.

“BAĞIMSIZLIK ŞAHSİ MENFAATLER UĞRUNA SUİSTİMAL EDİLMEMELİ”

Rudaw’ın haberine göre ise, Değişim Hareketi (Goran) Sözcüsü Şoreş Haci, Kürdistan Bölgesi'nde yapılması planlanan referanduma ilişkin olarak, “KDP ve yanındakilerin başlattığı süreç yasa dışı” dedi.

Goran Ulusal Konseyi bugün Süleymaniye'de toplandı.

Referandum kararının ele alındığı toplantı sonrası kameraların karşısında geçen Şoreş Haci, “Milletin içinden geçtiği bu hassas dönemde, Kürdistan halkının doğal hakkı olan referandum ve bağımsızlık konularının şahsi menfaatler uğruna suistimal edilmemesi gerektiğini” söyledi.

“Referandum ve bağımsızlık konuları sorunlardan kaçınmak için kullanılmamalı” diyen Goran Sözcüsü, “Bu konu, şeffaf olmayan petrol anlaşmalarının geçiştirilmesi için suistimal edilmemeli” ifadelerini kullandı.

Başta referandum olmak üzere herhangi bir gerekçeyle genel seçimlerin ertelenmemesi gerektiğinin altını çizen Haci, “Bağımsız Kürdistan devletinin yol haritasına göre, referandum son süreç olmalı. Ancak KDP ve yanındakilerin başlattığı söz konusu süreç, hem siyasidir hem yasa dışıdır” diye konuştu.

“TEK ŞAHIS, TEK PARTİ VEYA TEK AİLENİN İRADESİ DAYATILMAMALI”

Şoreş Haci, sözlerine şöyle devam etti:

“Goran, Newşirwan Mustafa'nın programı ve mesajını devam ettirecek. Bu konuda hiçbir güç onu durduramayacak. Onun mesajları artık Kürdistan halkının mesajıdır. Bağımsızlık ve refah, bir toplumun inşası için Newşirwan Mustafa'nın yol haritası yurttaşlarımızın umudu haline geldi.”

Goran’ın, Newşirwan Mustafa'nın gençliğinden beri başlattığı mücadeleyi sürdüreceğini belirten Goranlı yetkili, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede Goran, yasaların egemen olduğu ve yurttaşların şerefinin korunduğu bağımsız Kürdistan devletinin temelinin atılması, Kürtlerin ülkelerinde birlik ve toplumsal barış sağlanması konularında çaba vermeye devam edecek.

Siyasi tarafların bir denge esasına göre birlikte çalışması için de mücadele verecek. Tek şahıs, tek parti veya tek ailenin iradesi bütün Kürdistan halkına dayatılmamalı.”