Google, Kış Gündönümü için özel bir Doodle hazırladı. Gündönümü, Kuzey Yarımküre'de 21 veya 22 aralık tarihine denk gelen, gündüzün en kısa gecenin en uzun olduğu gündür. Peki Kış Gündönümü nedir ve neden doodle oldu? 

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NASIL GERÇEKLEŞİR?

21-22 Aralık tarihlerinde güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gün , Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ'NİN MİTOLOJİ VE SEMBOLİZM'DEKİ YERİ

Bugün 22 Aralık ve Kış Gündönümü (Janua coeli). bugün Ulu Ana Tanrıça, Gökyüzü (Cennet) Kraliçesi'nin Işığın Oğlu'nu doğurduğu gün. Kış Gündönümü Oğlak'tadır ve "tanrıların kapısı"dır. Güneş'in yükselişini ve büyüyen gücünü temsil eder. "Janua" Latincede kapı anlamına gelir ve kapıların bekçisi, zamanın yöneticisi Janus da adını ondan alır. Elinde ki anahtar olduğu rivayet edilen Janus gündönümlerinin kapılarını bu anahtarla açar. Kış Gündönümü'nü altın anahtar ile, Yaz Gündönümünü ise gümüş anahtar ile.

DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.

21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)

23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)

21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede) (Habertürk)