Madencilik faaliyetlerine karşı yapılan eylemliliklerle tanınan Sandras dağındaki Gökçeova göletinin bulunduğu saha milli park statüsündeyken Çevre ve Orman bakanlığı tarafından ikinci kez ihaleye çıkarıldı. 

Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü'nden İşletme Müdürlüğü Ağla Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı 137-138 no'lu bölmeler içerisinde kalan Gökçeova A Tipi Mesire Yeri İşletme Hakkının 20 yıllığına kiraya verilmesi işi, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile Mesire Yerleri Yönetmeliği'nin 10-c maddesi uyarınca kapalı teklif (Artırma) usulü ile yapıldı.

IMG_6633

10 Ağustos’ta ikinci kez gerçekleştirilen ihaleyi Özdeyiş Çakır’a ait Eko mavi adlı şirket kazandı. Dalyan kanalındaki yöreye ait geleneksel piyade teknelerinin yerine elektrikli tekne projesini satmaya çalışan firma koca bir kaplumbağa kafasıyla dikkat çeken elektrikli tekneleri üretmesiyle tanınıyor.

Eko Mavi adlı şirkete 20 yıllığına kiraya verilen yer, geçen yıl yangın geçiren ve şu an kesim yapılan alanlara da çok yakın.

Anıt ağaç statüsünde korunacak alanlar kapsamındaki geniş bir karaçam ormanının bir kısmının su kaynağını da içine alacak şekilde mesire alanı sınırları içine alınmış olması oldukça dikkat çekici.

IMG_6555

Bölge aynı zamanda Altınsivri tepesindeki Alfa Olivin şirketinin maden işletme sahaları da mesire alanı olarak ayrılan bölgeye oldukça yakın. Zaten bölgede Alfa Olivin şirketinin saha genişletme çabaları yerel halkın ve çevrecilerin tepkisini çekmiş durumdaydı.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Yayla Mahallesi sakinlerinden CHP meclis üyesi Mehmet Ali ACET “Gökceova ilk olarak orman idaresince yangın göleti olarak yapıldı.1997-2007 yılları arasında Yaban TV sahibi Recep Ecer’in kiraladığı donemde göletten yangında helikopterlere su aldırılmadı. Geçmişte yaşanan bu acı tecrübeler ortada. Yapılan ihalede göletin nasıl kullanılacağına dair bir ibare ya da işleyişi ortaya koyacak bir tanımlama yok. Bunu yapılan toplantıda yetkililere sordum. Onlar da göletin kullanımıyla ilgili durumu benden öğrendiklerini, bir şey bilmediklerini söylediler.” diyerek konuya ilişkin çekincelerini belirtti.

Görüldüğü üzere alana yapılan ve orman yangınlarında kullanılan gölet mesire alanı içinde kalıyor. Bölgede sık sık orman yangınları yaşandığı düşünülürse buranın kullanımıyla ilgili yakın gelecekte sorunların çıkacağı gerçek.

Yine bölgeye ilişkin bilimsel çalışmalarda her geçen gün yeni bilgilere ulaşılıyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde tespit edilen yeni bir yabani soğan (allium) türünü bilim dünyasına kazandırdı.
Prof. Dr. Hasan Yıldırım konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Bu bitkinin yayılış gösterdiği Sandras Dağı gerçekten de biyoçeşitlilik açısından oldukça önemli bir dağ. Gerek ülkemiz açısından gerekse dünya çapında oldukça sıcak bir nokta diyebiliriz. Bu dağ şu ana kadar keşfedilmiş türlere baktığımızda, sadece dünyada bu dağın zirvesinde ve eteklerinde yer alan ve başka bir yerde yayılış göstermeyen 30'dan fazla endemik bitki türüne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Halen de bu bitkide olduğu gibi yeni türlerin keşifleri devam ediyor.”(1)
Fauna ve flora çeşitliliği ve endemik türleriyle dünyanın korunması gereken alanlarının başında gelen Sandras dağındaki mesire alanın ihaleye çıkarılıp kısmen de olsa yapılaşmaya açılmış olmasına bölgedeki maden faaliyetlerine karşı mücadele yürüten çevre örgütlerinin nasıl bir tepki koyacağı merak konusu.

_____________

(1)    https://www.haberturk.com/mugla-da-yeni-yabani-sogan-turu-kesfedildi-