Gezici Araştırma Şirketi’nin son anketinde, partilerin oy oranından güncel konularda halkın ne düşündüğüne ilişkin önemli tespitlere yer veriliyor.

Ankete göre halkın yüzde 93’ü Suriye’ye askerî müdahaleye karşı. Başkanlık sistemine ‘hayır’ diyenlerin oranı ise yüzde 76. ‘Geçim sıkıntısı yaşadığnı söyleyenlerin oranı ise yüzde 66.

Belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaptığı gerçeğe en yakın tahminlerle bilinen Gezici Araştırma Şirketi, 9-10 Mayıs’taki çalışmaların sonuçlarını yayınladı. Yedi farklı bölgeden 36 il ve 189 ilçede 4 bin 860 katılımcı ile yapılan ankette çarpıcı sonuçlar yer aldı.

Katılımcılara ilk olarak, “Seçimler bugün yapılsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Buna göre, AKP’nin oy oranı yüzde 38,2. CHP yüzde 30.1. MHP ise yüzde 17.1. HDP de yüzde 10,5 ile Meclis’e giriyor.

AKP’NİN OYLARI HDP’YE KAYIYOR

Çalışmada oy oranlarına ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulunuluyor. Buna göre, HDP’ye kayan oyların yüzde 78’i AKP’den geliyor.

SURİYE’YE ASKERİ MÜDAHALE İSTENMİYOR

Ankette seçmenlere yöneltilen bir diğer soru da Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahale ihtimali. Seçmenlere, “Suriye’ye askeri bir operasyon gerekli mi?” sorusu yöneltilmiş. Vatandaşların yüzde 93,2’si bu soruya ‘Hayır’ cevabı veriyor. Evet diyenlerin oranı ise sadece yüzde 6,8. Halkın yüzde 68’i ise AKP’nin Suriye’ye savaş açabileceğini düşünüyor.

AKP, EKONOMİK SEBEPLERLE GERİLİYOR

Çalışmada iktidar partisinin son bir yılda ciddi manada güven kaybı yaşadığı belirtiliyor. Bu güven kaybı son 7-8 ayda oy oranlarında da ciddi bir düşüşe sebep olmuş. Bu düşüşün altında yatan en büyük etken ise halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar. İnsanlar artık geçinemiyor. AKP’nin vatandaşları yoksullaştırarak, devlet yardımına muhtaç hale getirmesi seçmenin tepkisine neden oluyor. Ankete katılanlara yöneltilen ‘Geçim sıkıntısı yaşıyormusunuz?’ sorusuna verilen cevap da söz konusu tespitleri doğruluyor. Bu soruya ‘Evet’ diyenlerin orayı yüzde 66,4.

AK SARAY, AKP’NİN OYLARINI DÜŞÜRDÜ

Ankette, AKP seçmeninin neden artık AKP’ye oy vermeyi düşünmediği de maddeler halinde sıralanmış: Halkın geçim sıkıntısı yaşıyor olması, AK Saray’ın yüksek maliyeti, işsizliğe çözüm üretilememesi, Suriyeli göçmenlerin kontrolsüz varlığı, AKP’nin başkanlık sistemi ısrarı, kadına şiddetin artması, medyaya baskının artması ve yargıya müdahale edilmesi, eğitim sorununun çözülememesi.

‘KOBANİ’ ÇIKIŞI KÜRTLERİ KIZDIRDI

2011’de oy kullanan Kürtlerin yüzde 50-55’i AKP’ye oy vermişti. Ankette, Kobani olayları sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı, “Kobani düştü düşecek” şeklindeki açıklamanın Kürtleri ciddi rahatsız ettiği belirtiliyor. Bu nedenle Kürtlerin AKP’yi cezalandırmak istediği ifade ediliyor.

TÜRKİYE, BAŞKANLIK İSTEMİYOR

Vatandaşlar ‘başkanlık sistemini’ de desteklemiyor. Seçmenlerin yüzde 76,2’si başkanlık sistemine ‘Hayır’ diyor.

Yargıya olan güven ise yüzde 22,5 seviyesine düşmüş. ‘Adil yargılanacağınıza inanıyor musunuz?’ sorusuna ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 77,5 olarak kayıtlara geçiyor.

‘Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın medyaya baskı yaptığını düşünenlerin oranı ise yüzde 66,7. Yüzde 14.

MİLLİ İTTİFAK’A OY VERİRİM DİYOR       

Ankette Milli İttifak’la ilgili önemli çıkarımlar da bulunuyor. Buna göre yüzde 38’lik AKP seçmeninin yüzde 30’u ‘gönülsüz ve başka alternatif olmadığını düşünerek’ oy veriyor. İşte bu durumun, Büyük Birlik Partisi’yle birleşerek ‘Milli İttifak’ sloganıyla seçimlere giren Saadet Partisi’nin oylarını ciddi oranda artırabileceği belirtiliyor. Ankete göre halkın yüzde 14’ü Milli İttifak’a oy verebileceğini söylüyor. AKP’ye oy verenlerin yüzde 24’ünün ikinci partisi Saadet olarak görülüyor. Saadet ve BBP’nin itifak yapması sinerji etkisi oluşturmuş. Ancak halkın yüzde 62’si ‘Milli İttifak’tan habersiz. İttifak’tan haberdar olundukça oy oranı da artıyor.

(Taraf / Tunca Öğreten)