Erken seçim, baskın seçim tartışmaları sürürken, araştırma şirketleri de düzenli olarak anket çalışmaları yapmaya devam ediyor.

Tüm anketlerde ise 'kararsızlar'ın kilit önemde olduğu görülüyor.

En son yaptıkları ankete ilişkin Cumhuriyet'e açıklama yapan Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, “Halkın yüzde 18’i kararsız ve bunların da yüzde 62.7’sini kadınlar oluşturuyor. Seçimin kaderi üzerinde kadın seçmenin göz ardı edilemez bir rolü olacak.

AKP’ye daha önce destek veren kadınların yaklaşık yüzde 28’si kararsız. Bu kadınlara ‘Ülkenin en büyük sorunu nedir?’ sorusunu yönelttiğimizde, yüzde 78’inin ‘Ekonomi’ yanıtını verdiğini görüyoruz. Bunun yanında siyasi gerginlik, israf, yargıdaki bozulma, kontrolsüz göç gibi nedenler de AKP’den kopuşu hızlandırdı” dedi.

Kararsız seçmenin yüzde 72.8’inin CHP’li belediyelerin yönettiği kentlerde yaşadığını vurgulayan Gezici, şu değerlendirmede bulundu:

“63 yıldır CHP iktidarda değil ama bu seçmenler belediyelerin kazanılmasıyla CHP idaresiyle tanıştı. CHP’nin yerel hizmetlerindeki başarısının görünür olması ve sosyal yardımların, hizmetlerin kesilmemesi, kararsızların Millet İttifakı’na sempati duymasını mümkün kıldı. Bu gelişme, kararsızların kararsızlığını gidermeleri noktasında önemli bir basamak."

Murat Gezici, son anket sonuçlarına göre, seçimin ikinci tura kalması halinde olası senaryoyu şöyle açıkladı:

“Halka, ‘Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan kalsa kime oy verirsiniz?’ diye sorduk.

Katılımcıların yüzde 47.2’sinin Erdoğan’a, yüzde 52.8’inin Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylediğini gördük.

İYİ Partililerin yüzde 94’ü, DEVA Partililerin yüzde 92’si, Gelecek Partililerin yüzde 88’i ‘Kemal Kılıçdaroğlu’na oy veririm’ yanıtını verdi.”

Gezici, 2023’te ilk kez oy kullanacak olan gençlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de 2000-2006 arasında doğanların sayısı 5 milyon 940 bin 916. Bu, ülke genelindeki seçmenin yüzde 11.8’ine denk geliyor. Bunların yüzde 75.4’ü Cumhur İttifakı’na oy vermiyor. Umutsuz olan, işsiz kalan, ekonomik anlamda derin sıkıntılar yaşayan gençlerin öfkesi ve yılmışlığı var. İktidar, çoğu tepkili olan gençlerden oy alamayacağı endişesinde, genç seçmenlerin sandığa gitmelerini olabildiğince önlemeyi hedefliyor.”