TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Uygur Türklerine “ayrımcı yaklaşım sergilediğini” ileri sürdüğü dondurma firması MADO’nun ürünlerinin Meclis’te servis edilmesi ile ilgili önergesine, “Ürünlerin temini sürecinde marka kimliklerine ve sahiplerine göre değerlendirme yapılamamaktadır” yanıtını verdi.  

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde MADO’nun, bir şubelerinde Türkiye’deki Uygur Türklerinin düzenlemek istediği etkinliği, "Çin'deki yatırımlarımız zarar görür" gerekçesiyle iptal etmesini gündeme getirdi. Gergerlioğlu, TBMM’nin MADO’dan ürün alıp almadığını açıklamasını isteyerek, “Uygur Türkleri konusunda ayrımcı bir yaklaşım sergilediği iddia edilen bir markadan TBMM’ye ürün alınmasına devam edilecek midir?” diye sordu.

'PİYASA ARAŞTIRMASI İLE ALIYORUZ'

ANKA'nın haberine göre önergeyi Şentop yerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı. Bilgiç’in yanıtı şöyle:

“TBMM lokantalarında servis edilen ürünler, imalat yerinin Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine uygunluğuna göre değerlendirilmekte ve piyasada fiyat araştırması sonucunda satın alınmaktadır. Söz konusu ürünlerin temini sürecinde marka kimliklerine ve sahiplerine göre bir değerlendirme yapılamamaktadır.”

Gergerlioğlu, Bilgiç’in yanıtını değerlendirirken, Türkiye’nin Çin’in Uygur Türklerine yaptıklarına sessiz kaldığını belirterek, şunları söyledi:

 “Çin devletini üzmemeye çalışmaktadır. İktidara yakın iş adamları da bu tavrı sürdürmekte. Çin devletini adeta kutsamakta. Çin devletinin uygulamaları tasvip etmekte. Bunlardan birisi de MADO’dur. MADO Çin devletini ve uygulamalarını öven ifadeler kullanmıştır. Sivil toplum protestosu olarak insanlar MADO ürünlerini kullanmamakta, Meclis’in de bu ürünleri kullanmaması yönünde bir talebimiz olmaktadır. Ancak Meclis Başkanlığı’na verdiğimiz bu önergeye ‘Biz markanın kalitesine bakarız, başka bir şeye bakmayız’ şeklinde cevap verilmiştir. Markanın kalitesine bakın ama ayrımcı, ırkçı uygulamaya destek veren bir firmanın ürünlerini almamak noktasında da bir tavır geliştirebilirdi Meclis Başkanlığı.”

AK PARTİ VE MHP'YE ELEŞTİRİ

AK Parti ve MHP’nin Uygur Türklerinin yaşadıklarına sessiz kaldığını söyleyen Gergerlioğlu, şöyle konuştu:

“Güya kimliğe bakmamakta. Biz her uygulamalarında kimliğe göre karar verdiklerini söylüyoruz. Kimsenin kimliğine bakın demiyoruz ama bizim söylediğimiz hangi kimlikten olursa olsun, kişi ve kurumların insan haklarına aykırı söylemlerinin cezasız kalmamasıdır. TBMM Başkanlığı bu uygulaması ile soykırımcı Çin devletini destekleyen politikalarına hız vermiştir. Bu politikaları destekleyen firmanın ürünlerine geçit vermiştir. Güya Uygur Türklerini koruma konusunda hassasiyet sahibi olduğunu söyleyen MHP’nin de bu ittifakın ortağı olarak bu uygulamaya imza attığını belirtmiş olalım.”