Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi’nde çobanlık yapan Muharrem Aksem’in (16), 23 Mart’ta özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde ölü bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, Aksem’in özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde vücut bütünlüğü bozulmuş ve vücuduna çok sayıda mermi isabet etmiş şekilde ölü bulunduğunu hatırlattı.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Aksem’in Urfa Adli Tıp Kurumu’ndaki (ATK) işlemlerinin ardından Mehmet Akif İnan Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldığı belirtilen önergede, 3 ay önce çobanların çektiği görüntülere ilişkin, “Görüntülerde Aksem’in yaşamını yitirdiği yerde polislerin atış talimi yaptığı, yaşanan bir yaralama olayından kaynaklı olay yerine ambulansların geldiği görülüyor. Ayrıca görüntülerde olay yerinden dumanların yükseldiği de görülüyor” denildi.

Gergerlioğlu, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

 “*Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

*Eğer bu iddialar doğruysa konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

*Eğer bu iddialar doğruysa Muharrem Aksem’in öldüğü alanda polisler Muharrem Aksem’i bilerek ve isteyerek mi öldürmüşlerdir?

*Muharrem Aksem’in Adli Tıp Kurumu’ndaki ölüm nedeni ne olarak açıklanmıştır?

*Muharrem Aksem’in vücudunda ve olay yerinde mermi çekirdekleri bulunmuş mudur?

*Atış talimi yapıldıkları belirtilen Valilik tarafından polislere tesis edilmiş bir alan mıdır yoksa gelişi güzel atış yapılan bir alan mıdır? Eğer Valiliğin izni ve güvenlik önlemi alınmamışsa polisler kafalarına göre atış talimi yapabilmekte midir? Eğer bu yapılmaktaysa hangi kanun ve yönetmeliğe dayandırılmaktadır?

*Konu ile ilgili balistik incelemeleri yapılmış mıdır?

*Muharrem Aksem’in vücudundaki mermiler Emniyet kayıtlarına dayanmakta mıdır?

*Şu ana kadar kaç polis hakkında soruşturma açılmış? Kaç polis açığa alınmıştır?

*Konu ile ilgili görgü tanıkları var mıdır? Eğer görgü tanıkları varsa bunlar dinlenilmiş midir?”