Ankara Emniyeti’ndeki ‘işkence’ye ilişkin TBMM’de konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Türkiye’de gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde işkenceler sürekli savcılıklar tarafından takipsizliğe uğruyor” dedi.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (Ankara TEM Şube), Narkotik Şube Müdürlüğü, Sincan Polis Merkezi Amirliği’nde görevli polislerin Ocak 2022’de gözaltında olanlara işkence yaptığına dair Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi beş ayrı rapor yayımladı.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin açıkladığı raporlarda, polisin gözaltı sürecindeki kişilere fiziksel saldırıda bulunduğu, cinsel saldırı ile tehdit ettiği belirtildi. Gözaltına alınan kişilerle görüşen avukatlar, polislerin “Kalk bize striptiz yap” dediğini, sinkaflı hakaretler ettiğini, şişe ve süpürge sapıyla cinsel saldırı tehdidinde bulunulduğunu, “Seni sokakta gezdirmem” gibi söylemlere maruz kalındığını belirtti.

‘ANKARA BAROSU NEDEN GÖREVLERİNİ İHMAL ETTİ’

Ankara Emniyeti’nde yaşanan gözaltındaki işkenceye ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporların Ankara Barosu web sitesine konulmamasına tepki gösterdi. “İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı ve çok ciddi bu raporlar neden yayınlanmadı? Neden bu başkanlar görevlerini ihmal etti? Bunun hesabı verilmelidir çünkü şu raporlarda son derece ağır insanlığa karşı suçlar vardır” diyen Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’a soruyorum; bu rezaletler nedir? Ankara Barosu kaçıncı defa işkence raporu yayınlamaktadır? Sadece bu yıl değil önceki yıllarda da 2019’da da işkence raporu yayınlanmıştır. Hakkında tek bir idari ve adli soruşturma görmemekteyiz. Şu işkenceler örtbas mı ediliyor Servet Yılmaz bana bunun hesabını ver. Yarın öbür gün Süleyman Soylu arkanda durmaz çünkü o da kendisini korumaz. O da hesap verecek duruma düşer. O yüzden insanlığa karşı suç olan bu işkenceler konusunda hiç kimse örtbasa yönelmesin. İşte baskılarla, engellemeye çalışarak yayınlatmadığınız Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı işkence raporlarından 5’i yayınlandı peki buna ne diyeceksin? Diyebilecek tek bir cümlen var mı Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz Ankara TEM Şube Müdürü var mı bir açıklamanız? Bu ne rezalettir? Şu raporları okumaya bile insan utanıyor.”

AVUKATLARIN CEP TELEFONLARINA ENGELLEME

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ndeki avukatların Ankara TEM Şube’ye gittikleri sırada gözaltındaki kişilerin itirafçı olmaya zorlandığını, ‘işkence’ gördüklerine dair beyanda bulunduklarını söyleyen Gergerlioğlu, avukatların görüşme odasına cep telefonu ile girilmesinin engellenmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Avrupa İnsan Hakları Maddesi Madde 3: ‘Hiç kimse işkence veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye veya cezaya tabi tutulamaz’ diyor. Türkiye’de gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde işkenceler sürekli savcılıklar tarafından takipsizliğe uğruyor. Arada bir tek tük 5-6 yıl sonra ancak Anayasa Mahkemesi’nde bu işkenceler ortaya çıkıyor, insan kaçırmalar ve kaçırılan insanların bir anda ortadan kaybolması, 5-6 yıldır bulunamaması gibi meseleler Anayasa Mahkemesi’nde ara sıra ortaya çıkıyor. Her zaman değil bazen de AİHM’de ortaya çıkıyor. Ülkenin hali bu arkadaşlar. Canınıza, malınıza dikkat edin. Yeter ki iktidar sahiplerini kızdırmayın. İstediklerini yaparlar ve ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ne Birleşmiş Milletler Sözleşmeleri ne Anayasa ne yasalar umurlarında değildir.”

‘İŞKENCE İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR’

İnsan Hakları Sözleşmelerinin tümünde ‘işkencenin’ insanlığa karşı bir suç olarak tanımlandığını söyleyen Gergerlioğlu, “İşkencede zaman aşımı yoktur. 50 yıl sonra, 100 yıl sonra bile adamın yakasına yapışırlar. O yüzden en ağır suçtur, o yüzden biz de en öfkeli halimizle bunları lanetliyoruz bunu da tüm âlem bilsin. Birilerini susturmak için yakınları hakkında soruşturma açanlar dava açanlar da şunu çok iyi bilsin ki; biz vallahi de billahi de susmayız bunu da çok iyi bilin” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Gazete Duvar