Burada yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Yüksek ateş sorununuz varsa bu tür bilgilerden yararlanmak yanında mutlaka bir doktora gitmeyi unutmayınız...

Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür

Vücut ısısının 38 derecenin üzerine çıkması yüksek ateş olarak değerlendirilir. Vücudun direnmesinin bir göstergesi olan yüksek ateş, vücutta enfeksiyon olduğunu gösteren işaretlerdendir.

Yüksek ateş durumlarında serin bir ortamda bulunmak ve kıyafetlerin çok kalın olmaması gerekmektedir. Isı nedeniyle vücudun kaybetmiş olduğu sıvılar, meyve suyu yada su içerek tekrardan vücuda alınmalıdır. Ateşi düşürmek için sirkeli su, alkol yada kolonya gibi sıvıları kesinlikle kullanmamalısınız. Bu tarz uygulamalar damarların aniden büzüşmesi ve genişlemesine neden olarak havale geçirme riski yaratır.

Ateşi düşürmek için ılık su ve sünger kullanarak tüm vücut ıslatılmalıdır. Belirli aralıklarla ateş ölçümü gerçekleştirilerek durum kontrol altında tutulmalıdır. Müdahalelere rağmen ateşin düşmemesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Ateş Düşürmek İçin Yapılan Hatalar

Yüksek ateşi düşürmek için halk arasında sirkeli su, buzlu su, alkol ve kolonya ile vücudu silmenin ateşi düşürdüğü yanılgısı vardır. Havale geçirme riski yaratan bu uygulamalardan uzak durmalı, sadece ılık su kullanarak ateşi düşürmeye çalışmalısınız.

38 dereceden yüksek ateş durumlarında kusma, öksürük ve ishal oluşması halinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

  • Ateşi olan hastaya aspirin içirilmemelidir.
  • Ateş düşürmek için fitil kullanılabilir.
  • Saçları ıslatmadan duş almak ateşin düşmesini sağlayabilir.
  • Ateşi yükselen kişinin fazla hareket etmesi önlenmelidir.
  • Mutlaka bol miktarda su tüketilmelidir.

Ateş Yükselmesinin Nedenleri

Ateşlenmeye bir çok rahatsızlık sebep olabilmektedir. Vücudunuzdaki herhangi bir yaralanma, iltihaplanma yada grip ateşin yükselmesine sebep olabilir. Yaygın olarak grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, sinüzit, bronşit, böbrek hastalıkları ve kulak iltihabı sonrasında yüksek ateş görülmektedir.

Böcek ısırması veya zehirlenme sonrası da yüksek ateş oluşabilir. Bronşit, plörezi, tüberküloz, sarılık, sıtma, kızamık gibi hastalıklar da yüksek ateşin sebepleri arasındadır. Ateşlenen hastaya kolay sindirilebilir yiyecekler verilmesi gereklidir. Haşlanmış sebze ve sebze çorbaları önerilmektedir. Sıvı tüketimi için meyve suyu yada doğrudan meyve yenilmelidir. Acı kabak, pişmiş turp ve arpa suyu ateşi düşürmede faydalıdır.

Ateş Düşüren Bitkisel Kür

Malzemeler

  • Taze zencefil (1 yemek kaşığı)
  • Kuru üzüm (1 çorba kaşığı)

Hazırlanışı

Malzemeleri ezip 200 ml suyun içinde 1 saat kadar kaynatın. Kaynama sırasında su miktarı 50 ml kadar azalacaktır. Kaynama işlemi bittiğinde karışımı süzün ve sıcak şekilde tüketin. Günde 2 kere hazırlanıp tüketildiğinde ateşin düşmesine fayda sağlayacaktır.

Kaynak

*****

UYARI: Eğer ateş nasıl düşer, ateş düşürmek için ne yapmalı, ateş nasıl düşürülür, ateş nasıl düşer evde, ateş nasıl düşürülür yetişkinlerde, ateş düşürme gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız bu makaleden yararlanabilirsiniz. Ancak, başka kaynaklardan da bilgi edinin ve mutlaka bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.