2020 yılına geldiğimiz bugünlerde bankalar kullanıcılara ulaşmak için alternatif kanallar ararken birçok yenilikçi finans çözümünün de beraberinde ortaya çıktığını görüyoruz.

Peki Türkiye’de aktif olarak kullanılabilen ve doğrudan bankaların dışında kalan uygulamalar neler?

Tosla

Arkadaşlarınız arasında para transferi yapmayı kolaylaştıran özellikle genç kitleyi hedefleyen bu uygulamanın kampanyalarından da anladığımız şekilde hedef kitlesini daha çok gençler oluşturuyor. Oyun severler bu uygulamanın tam da hedef kitlesini oluşturuyor. Tosla’da avantajlı bir şekilde oyun pinleri satın alabiliyorsunuz.

Uygulamanın banka kartını da talep ederseniz Akbank ATM’lerinden yapacağınız para çekme işlemleri ücretsiz oluyor. Sosyalliğe vurgu yapmasıyla öne çıkan application’da arkadaşlarınızı ekleyebiliyor ve onlara kolay bir şekilde para gönderip alabiliyorsunuz. Henüz bir banka hesabına sahip olmayan gençler için de bu uygulama çok faydalı olabilir.

PeP

Tosla’nın gençleri hedef alması gibi PeP de yurtdışına daha sık seyahat edenleri ve yurtdışıyla bağlantısı bulunanları hedefliyor. Farklı ülkelere para transferlerini kolaylaştıran uygulama yurtdışından para alanlar için de birçok avantaj sunuyor. Kur farkın yenilmeden alışverişin ve para transferlerinin tadını çıkarın diyerek kendilerini tanıtıyorlar. Yurtdışında ATM’den para çekerken ücretsiz para çekmeyi sağladıklarını da söyleyelim.

Transferwise

Hem telefon uygulaması hem de websitesi olan Transferwise yurtdışına para göndermek konusunda işinizi çok kolaylaştırıyor. SWIFT masrafı ve bankaların SWIFT bilgileri gibi dertlerden sizi kurtarıyor. Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yurtdışına para göndermek için tercih edebilirsiniz.

Bu uygulama hakkında daha fazla bilgi almak için Yurtdışındayız sitesi tarafından yayınlanan Transferwise nedir yazısını da tavsiye ederiz.

Papara

Papara da oldukça yenilikçi bir ön ödemeli kart fakat fiziksel olarak karta sahip olmadan da yapabileceğiniz birçok işlem bulunuyor. Para gönderme, fatura ödeme gibi işlemlerinizi Papara aracılığyla yapabilirsiniz.

Peki standart bir bankadan ne avantajı var derseniz, Youtube, Spotify, Netflix gibi uygulamalar için yapacağınız ödemelerde size birçok avantaj sunuyor ve bu ödemelerinizin bir bölümünü geri alabiliyorsunuz.

Yenilikçi Finans Uygulamaları Kimlere Göre?

Burada kısaca bahsettiğimiz uygulamalar genelde bankaların klasik ve sıkıcı olabilen yapısından bunalanları hedefliyor. Mesela Papara’dan bahsederken söylediğimiz gibi bu uygulamalar Netflix, Spotify gibi ödemelerde indirim yapabiliyor ya da ülkenin dar bir kesimini hedefleyerek yurtdışı para transferlerine bir çözüm buluyor. Yani standardın dışında ihtiyaçlarınız olduğunda bu tip uygulamaların size sağlayabileceği faydalar oldukça fazla.

Facebook IQ’nun Fransa Almanya ve Brileşik Krallık’ta yaptığı araştırmaya göre 18–34 yaşları arasındaki katılımcıların %40'ı, bir bankayı ziyaret etmek zorunda kalmadan tüm bankacılık işlemlerini online yapmayı tercih ediyorlar.  Bu da bize bu uygulamaların sayısının her geçen gün artacağını ve bu application’ların farklılaşacağını gösteriyor.

Özellikle artan seyahatler ve bir yere bağlı kalmadan çalışan kişilerin sayısının da arttığını düşünürsek bankaların farklı ülkelerde aldığı komisyonların yüksekliğinden şikayet eden kesim de bu uygulamaların önemli bir hedef kitlesini oluşturuyor.

Tabii ki bu uygulamaları banka alternatifleri olarak sınırlandırmamak gerek. Çünkü örneğin Starbucks gibi zincir mağazaların uygulamaları da hedef kitlesine sunduğu belli indirimlerle yine yenilikçi finans uygulamaları arasında sayılabilir.

Son olarak takip etmekte zorlandığı gelir gider tabloları olanlar, savruk olduğundan şikayet edip nereye para harcadığını bilemeyenler için banka hesaplarınıza bağlanıp yaptığınız harcamaları kalem kalem listeleyen ve önünüzü daha iyi görmenizi sağlayan uygulamaların da yakında Türkiye’de sayısının artmasını bekleyebiliriz.