Öğrenmeye çalıştığınız yabancı dil sizi çok zorladığında ne yapıyorsunuz? Pes mi ediyorsunuz? Yoksa yola devam mı ediyorsunuz. Belki de etkili öğrenme teknikleri konusunda eksikleriniz vardır. Çünkü yabancı dil öğrenmek, başka bir dersle ilgili bilgiyi öğrenmekten farklı çabalar gerektiriyor. Peki, yabancı dil nasıl öğrenilir?

Öğrenmesi En Kolay Diller Hangileridir?

10 Kolay Yabancı Dil Öğrenme Tekniği

Artık, okulda, iş yerinde ya da sosyal çevremizde en az bir yabancı dil biliyor olmamız zorunlu hale gelmiştir. Okul eğitimi boyunca aldığımız dil eğitimi, o dili tamamen öğrenmekten çok yabancı dil sınavı geçme notu alacak kadar yeterlidir. Çünkü öğrenciler olarak bizler de konuya o şekilde bakmaktayız. Erken yaşlarda öğrenmemiz gereken yabancı dilin önemini 18li yaşlardan sonra fark ederiz.

Yabancı dil öğrenme konusunda zorluk çektiğimizde ise birçok farklı yöntem deneyerek hızla en az bir yabancı dil bilme becerisine sahip olmaya çalışırız. Sistemli olmayan bu yöntemleri devam ettirmediğimiz zamansa başarısızlığa uğrayarak genellikle pes etmek zorunda kalırız. Peki, yabancı dil öğrenme noktasında istek duymak ve süreklilik kazanmak için neler yapabiliriz?

İşte, yabancı dil öğrenme teknikleri!

1- Yabancı Dil Eğitimini Yurt Dışında Almak

Yabancı bir dilde en doğru ve en akıcı konuşma becerisi kazanmanın birinci yolu yabancı dil eğitimini yurt dışında almaktan geçiyor. Bir dilin kolayca öğrenilmesi için o dilin günlük hayatta kullanıldığı ülkede eğitim almak çok büyük öneme sahiptir. Çünkü dil öğrenmek dil bilgisi ya da okuma becerisi kadar değildir. Önemli olan o dili seri ve akıcı bir şekilde kullanabilmektir. Yabancı dil öğrenme sürecini çok daha kolay atlatmanın yolu yabancı dil eğitimi veren yurt dışı eğitim merkezlerinden geçiyor.

2- Yabancı Dizi ve Filmleri Yabancı Dilde Altyazılı İzlemek

Yabancı dil öğrenme konusunda en önemli çalışma yöntemleri arasında yabancı dilde hazırlanmış çizgi film ya da dizi izlemek yer almaktadır. Fakat birçoğumuzun yaptığı hataya düşmemek gereklidir. Yabancı dilde çizgi film, dizi ya da film izlerken Türkçe altyazı kullanılmamalıdır. Çünkü Türkçe alt yazıyı takip ederken gözlerimiz yazıya beynimiz ise kurguya odaklanmaktadır. Fakat yabancı dil altyazılı izlemek, konuya daha kolay odaklanmamızı sağlar. Böylece duyduğumuz kelimelerin doğru yazılışlarını da öğrenme şansı buluruz.

3- Youtube Videolarını İzlemek

Eğer bir dili kolayca öğrenmek istiyorsanız, yabancı dil konu anlatım videoları izlemelisiniz. Çünkü eğitimciler bir dili öğretirken olabildiğince kolay cümleler kurarak, daha anlaşılabilir bir dil kullanmaya çalışırlar. Bu da öğrenme sürecinde günlük kullanıma tanık olmanızı sağlar. Ayrıca Youtube üzerinde yayınlanan eğitim videoları hem kısa hem de kolay anlaşılır oldukları için çok daha kolay öğrenmenizi sağlar.

4- Şarkı Sözleri Çevirmek

Etkili Yabancı Dil Öğrenme yöntemleri listesinin dördüncü sırasında şarkı sözleri çevirmek gelmektedir. Çok sevdiğiniz bir yabancı dil şarkıyı kendi dilinize çevirmek, öğrenmeyi pekiştirmenin en eğlenceli yoludur.

5- Kendi Kendine Konuşmak

Bir dil öğrenme sürecinde en önemli nokta sıkça tekrar etmektir. Sıkça tekrar etmenin en kolay yolu ise kendi kendine konuşmaktır. Yabancı diller ancak konuşarak oturur. Çünkü öğrenilmesi en kolay diller bile tekrar edilmediğinde hızla unutulur. Kendi kendine bir konu belirleyerek o konu hakkında konuşmak ya da bir iş yaparken o işi anlatmak dilin hem kalıcı hem de kolay bir şekilde öğrenilmesini sağlar.

6- Sesli Düşünmek

Bir konu hakkında karar verirken hepimiz düşünürüz. Peki sesli düşündüğünüz zamanlar oluyor mu? İşte, bu zamanlarda yabancı dilinizi kullanmalısınız. Sesli düşünmek, kendi kendinize tartışmaya girdiğiniz konuyu her iki yönden de irdelemenizi ve bu şekilde savunmanızı sağlar.

Örneğin yemek yapmak ve dışarıdan yemek sipariş vermek arasında kaldığınız bir gününüzdesiniz. Hemen sesli düşünmeye başlayın. "Eğer dışarıdan söylersem ne olacak? Ne söyleyeceğim? Pizza mı söylesem yoksa hamburger mi? Pizza söylersem ne kadar ödeyeceğim? Evde yaparsam ne kadar zamanımı alacak? Bence pizza söylemeliyim." Alın size pratik. Sesli düşünmek, en önemli yabancı dil öğrenme tekniklerindendir.

7- Online Eğitmen Edinmek

Yabancı dil öğrenme sürecinde çok önemli bir yeri olan pratik yapma noktasında yalnızca kendi kendine konuşmak ya da sesli düşünmek yeterli olmayabilir. Online bir dil eğitmeni ile çalışmak, öğrenme sürecini çok daha kolay hale getirecektir. Bu noktada Preply web sayfasını ziyaret edebilir, seviyenize uygun yabancı dil öğretmeni ile bu süreci çok daha kolay atlatabilirsiniz.

8- Kitap Okumak

Daha önceden okuduğunuz bir çocuk hikayesinin öğrenmek istediğiniz yabancı dilde hazırlanmış halini okumak, okuma becerinizi geliştirecek bir etkinliktir. Bu noktada kolay hikayesi olan kitapları tercih etmelisiniz. Roman ya da zincirmele olaylarla dolu bir kitap ile başlamak okuma isteğinizi azaltabilir. Önemli olan emin adımlarla ilerlemektir. Seviyenizden yüksek bir etkinlik ile motivasyon kaybı yaşamayı göze almamalısınız.

9- Not Defteri Tutmak

Yabancı dil öğrenme sürecinde büyük öneme sahip olan bir diğer alışkanlık ise not defteri tutmaktır. Yani, öğreneceğiniz dilde tanıştığınız yeni kelimeleri yazacağınız, çoğunlukla unuttuğunuz kuralları not edeceğiniz bir defteriniz olmalı. Bu defteri mümkün olduğunca yanınızda taşımanız, öğrenme sürecinizi olumlu yönde etkileyecektir.

10- Telefon Dilini Değiştirmek

Etkili yabancı dil öğrenme teknikleri listesinin son basamağında telefon dilini değiştirmek yer almaktadır. Öğrenmek istediğiniz dili hayatınızın içine ne kadar katarsanız o kadar kolay ve kalıcı öğrenirsiniz. Telefon dilini değiştirmek bunun ilk adımı olabilir. Bilgisayar dilini değiştirmek, evdeki eşyalara yabancı dildeki isimleri ile hitap etmek ya da uyuduğunuz odadaki duvara öğrenmeye çalıştığınız yabancı dil ile ilgili kartlar yapıştırmak dilin hayatınıza yerleşmesini sağlar. Bu da kalıcı öğrenmeyi destekler.

Dünyada Yaygın Olarak Kullanılan En Kolay Diller

Dünyanın her yerinde milyonlarca kişinin günlük hayatında kullandığı yabancı diller öğrenmesi en kolay diller arasından çıkmaktadır. Bu kadar çok insanın bu denli hızla ve akıcı bir şekilde kullandığı diller mutlaka kolay olmalıdır. Doğuştan beri maruz kalmanın yanı sıra gerçekten çok kolay diller arasında olan 5 dili sizler için derledik. İşte,

Öğrenmesi En Kolay Diller!

1- İngilizce

Dünyanın öğrenmesi en kolay dilleri arasında zirvede İngilizce yer alıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde ana dil olarak kullanılan İngilizce, aynı zamanda neredeyse tüm dünyanın birincil yabancı dili olmayı başardı. Bunun nedeni ise öğrenmesi ve kullanması en kolay diller arasında birinci sırada olmasıdır. Dünyada 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan İngilizce, öğrenirken ve kullanırken kaynak bulmak konusunda çok avantajlı. Hatta birçok literatür bilgisinin kolayca anlaşılabilmesi için orijinal dilinden çevrildiği ilk dil İngilizcedir. İngilizce dili Konuşma, Dil bilgisi ve Yazma konularında değerlendirilecek olursa;

  • Dil Bilgisi: Kolay
  • Konuşma: Çok Kolay
  • Yazma: Çok Kolay şeklinde değerlendirilmektedir.

2- İspanyolca

Latin ve Arap dillerinin karışımından oluşan bir dil bilgisi yapısına sahip olan İspanyolca dünyanın kabul edilmiş en çok kullanılan 2. yabancı dilidir. En kolay diller listesinde ikinci sırada olan İspanyolca, İngilizce bilen herkes tarafından kolayca öğrenilebilir. İspanyolca öğrenmek

  • Dil Bilgisi: Çok Kolay
  • Konuşma: Çok Kolay
  • Yazma: Kolay şeklinde değerlendirilmektedir.

3- İtalyanca

İspanyolca diline göre daha zor öğrenilen İtalyanca, dünyada 25 ayrı ülkede ana dil olarak kullanılmaktadır. Romantik dil edebiyatının en sevilen dillerinden olan İtalyanca dili, öğrenmesi en kolay diller listesinin 3. sırasında yer almaktadır. İtalyanca,

  • Dil Bilgisi: Kolay
  • Konuşma: Kolay
  • Yazma: Orta Zorlukta şeklinde değerlendirilmektedir.

4- İsveççe

En kolay diller listesinin dördüncü sırasında yer alan İsveççe dilini öğrenmek, İngilizce ve Almanca dillerinden sonra çok kolay olacaktır. Fakat Almanca dilinin çok da kolay bir dil olmadığı düşünüldüğünde İsveççe listemizin sondan bir önceki sıradaki orta kolaylıktaki diller arasında yer almaktadır. İsveççe öğrenmek:

  • Dil Bilgisi: Kolay
  • Konuşma: Kolay
  • Yazma: Kolay zorlukta bir dildir.

5- Fransızca

Dünyada sıklıkla kullanılan diller arasında yer alan Fransızca dili, en kolay diller listesinin son basamağında yer almaktadır. Gırtlak seslerinin bolca bulunduğu dilin alfabesi konuşmayı öğrenme noktasında birtakım zorluklar barındırıyor. Dünyanın 29 farklı ülkesinde ana dil olarak kullanılan Fransızca dili en kolay diller listemizin 5. sırasında olması ile listemizin en zor dili olma özelliğini de taşıyor.

  • Dil Bilgisi: Orta Zorlukta
  • Konuşma: Orta Zorlukta
  • Yazma: Kolay zorlukta bir dildir.

Kaynak: https://www.okuhaber.com/egitim-haberleri